Salta al contingut

Premsa

Oliva atorga una subvenció de 20.000 € a la protectora d’animals Vedama

El Departament de Salut Pública, per tercer any consecutiu, incrementa la subvenció a la protectora d’animals d’Oliva, Vedama.

 

Un col·lectiu entregat en temps i ànima a la protecció i defensa d’animals en el municipi d’Oliva. Un grup de voluntaris i dues persones assalariades és l’equip encarregat de gestionar tota la tasca que suposa tindre una residència per a animals abandonats i en alguns dels casos, animals maltractats.

El dia a dia de la protectora: segons destaca Imma Ibiza, regidora de Salut Pública, des de l’associació es realitzen tasques per buscar cases d’acollida, ja siga temporal o permanent, i proporciona menjar i cures sanitàries als animals. Pels matins un oficial, contractat per l’ajuntament treballa a jornada completa mantenint les instal·lacions en perfectes condicions de salubritat. Per les vesprades, una persona contractada per Vedama gestiona les tasques pròpies de la protectora: entrades i eixides d’animals, recerca de cases d’acollida, vigilància de la salut dels animals, i si cal, portar-los al veterinari, proporcionar-los aliments… i en general els caps de setmana i festius, són els voluntaris els qui s’encarreguen del conjunt d’aquestes tasques. Podem dir que el refugi d’animals està sempre custodiat.

Però l’Associació Vedama va més enllà i treballa fent activitats de sensibilització, totes elles importants i necessàries, entre les quals cal destacar la Trobada Canina, que en 2019 celebrarà la setena edició.

L’Ajuntament d’Oliva sempre ha estat recolzant la tasca realitzada per estos voluntaris i ha finançat el treball del col·lectiu, bé siga amb subvencions, bé siga assumint les despeses de les instal·lacions, o de les diferents activitats que realitzen.

Per aquest motiu el departament d’Hisenda i el de Salut Pública han apostat per anar incrementant progressivament la quantia subvencionada. Des de 2016 fins a 2018 la subvenció al treball realitzat per la Protectora d’Animals Vedama s’ha incrementat en 4.000 €.

L’Ajuntament d’Oliva també és conscient que la realitat en matèria d’animals està parcialment resolta. És bastant evident que Oliva no té pràcticament gossos abandonats, malgrat que encara es donen alguns casos aïllats de gossos maltractats, però també és cert que cada vegada més s’aplica i regula la normativa sobre tinença d’animals.

Ibiza recorda que l’espectre animal no es redueix a l’espècie canina, fa unes setmanes anunciàvem la posada en funcionament d’un conjunt d’accions per a controlar la colònia de gats, una tasca ingent en la qual treballen junts l’administració i la protectora, una tasca que necessita de més voluntaris per controlar la població de totes les colònies detectades arreu del municipi d’Oliva.

Encara queda molt per fer i cal anar plantejant les diferents accions per controlar altres espècies, que a hores d’ara comencen a generar molts problemes, i en les quals ja s’està treballant: coloms, abelles, vespes, porcs senglars…

La relació de despeses generades en 2018 per a la protecció i manteniment d’animals en el refugi d’Oliva és la següent:

Subvenció a Vedama:                                           20.000,00 €

Sou personal municipal:                                        33.600,00 €

Manteniment edifici municipal:                                3.805,27 €

Esterilització de gats mes de desembre :                  2.159,85 €

Total despeses:                                                     59.565,12 €

Som conscients que queda molt per fer i que cal planificar una gestió sostenible i adequada per al manteniment de la protecció de les diferents espècies. Aquest treball cal plantejar-lo amb les diferents sensibilitats socials i sobretot dins del marc legal i reglamentari.