Salta al contingut

Premsa

Naix la Fundació Francisco Brines a Oliva

NOTA PREMSA FUNDACIÓ FRANCISCO BRINES

 

Amb el propòsit de convertir-se en impulsora de la creació literària a la comarca de La Safor i de promoure la seua projecció internacional, el poeta Francisco Brines ha apadrinat la creació d’una Fundació que portarà el seu nom a la ciutat d’Oliva, la seua ciutat natal i on actualment resideix.

Amb la creació d’aquesta Fundació, diu Francisco Brines, el qual presidirà la institució de manera vitalícia, “la meua voluntat és donar suport a la poesia”, perquè fer-ho “és donar suport també a l’educació de la ciutadania, perquè crec que la poesia és un mètode d’ensenyament per a la democràcia”. El seu ànim és que s’expandisca al major nombre de ciutadans: “Voldria que arribara a les diferents generacions, perquè cada generació té les seues particularitats”, assenyala.

Una forma directa de suport serà mitjançant la convocatòria de dos premis de poesia. La Fundació Francisco Brines té com a finalitat, per desig de Don Francisco Brines, atorgar dos premis anuals de poesia, un en llengua castellana, Premi Francisco Brines, i un altre en valencià, Premi l’Elca, les bases de la qual es donaran a conéixer en breu a través dels mitjans i de la pàgina web de la Fundació: www.fundacionfranciscobrines.org

La Fundació Francisco Brines a més, protegirà el llegat personal del poeta: la seua biblioteca especialitzada en poesia i literatura de totes les èpoques, complementada amb el seu arxiu personal, manuscrits i correspondència. Una biblioteca de més de 15.000 volums i l’arxiu del poeta més universal d’Oliva i la comarca, múltiples vegades guardonat i membre de la Real Academia de la Lengua Española. Un tresor que el patronat de la Fundació es compromet a preservar i difondre amb el suport de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament d’Oliva i amb l’ajuda de totes aquelles persones que vulguen ser amigues de la Fundació Francisco Brines. El Patronat el formen: Francisco Brines Bañó, president, Àngels Gregori Parra, directora, Rosa Mascarell Dauder, secretària, Mariona Brines, Selina Brines, Joan Millet, Carmen Amoraga, Carmen Calvo, Maria Rafaela Ferri, Pilar Roig Picazo, Carlos Rubio i com a representants institucionals, l’alcalde d’Oliva, David González, i el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig.

Respecte a aquests Premis, Brines assenyala que la intenció és “premiar dos bons llibres de poesia i assegurar la seua difusió tant en la península com en tota Hispanoamèrica”. En aqueix sentit, el poeta expressa que ha tingut “la sort de poder unir, als interessos espanyols, al públic hispanoamericà, la qual cosa amplia el nostre camp d’acció i permetrà que el premi arribe a altres latituds i relacione als diferents poetes de la nostra llengua comuna”. “L’objectiu”, sosté Brines, “és que concursen poetes de qualsevol lloc del món, i que s’acosten creadors que aporten una visió de l’art, la filosofia i la cultura del nostre temps amb una mirada crítica. Serà una ciutadella de la poesia, tant en valencià com en castellà”.

Brines destaca que aquest suport a la poesia és una forma de respondre a la importància que per a ell ha tingut aquest gènere literari en la seua vida. “La poesia ha sigut per a mi molt important, sobretot he vist que m’he retratat i que m’he hagut de mirar des de fora d’ella a mi mateix, i he hagut d’acceptar-me amb gust o de mala gana com sóc. Però cal acceptar-se per a després intentar fer una cosa sòlida.”