Salta al contingut

Premsa

La Filada Pirates d’Oliva presenta el projecte ‘Enginy Fester’

Es tracta d’una extensa programació que dóna inici aquest dissabte 9 de març i que finalitzarà el 19 de juliol

En la iniciativa col·labora l’Ajuntament d’Oliva a través de les Regidories de Cultura, Patrimoni, Turisme i Festes

 

Aquest matí s’ha presentat oficialment a l’Ajuntament d’Oliva un nou projecte fester a la ciutat, encapçalat per la Filada Pirates. Un projecte ambiciós i que té com a nexe central l’antic edifici de l’Enginy d’Oliva. A la presentació han estat presents la presidenta i secretària de la Filada Pirates, Mónica Maurí i Lorena Císcar, respectivament; el regidor de Cultura Enric Escrivà, i l’arquitecte Enric Pellicer.

Enguany des de la Filada Pirates d’Oliva, s’ha cregut convenient posar en valor i difondre una part del patrimoni històric local. “Així hem cregut importantíssim fixar l’atenció en un edifici localitzat ben a prop de la nostra seu social, una construcció que forma part del nostre barri, i sobre la qual fins i tot hem gaudit durant els dies grans de la nostra festa”, explicaven des de la filada.

El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha agraït a la Filada Pirates la posada en marxa d’aquest projecte cultural que tindrà com a centre neuràlgic el centre històric de la nostra ciutat. “Valorem molt positivament l’esforç organitzatiu per a difondre i posar en valor una part tan important del patrimoni local; festa i cultura no estan barallades, i la Filà Pirates ja fa temps que ho demostra”.

“L’Enginy del Sucre ha restat impassible i una tant amagat entre algunes de les cases de la vila durant anys i anys. Tot i que sembla, ara sí, que la seua recuperació arquitectònica i social és imminent, des de la nostra associació i com a part de la societat civil olivera, volem aportar el nostre gra d’arena per tal que aquest objectiu es convertisca en realitat. I ho farem com millor sabem fer, fent festa, però esta vegada assaborint la nostra història i cultura, per això enguany vos presentem un nou projecte: l’Enginy Fester.”

“La millor forma de protegir el patrimoni es explicant-lo. Si es coneix, s’aprecia. Si s’aprecia es protegeix. Si som capaços de mostrar-li al ciudatà allò que va ser l’Enginy, no només recuperarem la seua memòria, sinó que també el mantindrem viu”, assenyalava la presidenta de la filada, Mónica Maurí. També ha volgut agrair la col·laboració a l’Ajuntament d’Oliva i molt especialment a les Regidories que col·laboren: Cultura, Patrimoni, Turisme i Festes .

La filada realitza des de 2010 una desfilada amb música festera anomenada ‘Entradeta de l’Enginy’, el seu recorregut connecta les places històriques del raval i de la vila d’Oliva. Aquest any serà la Xa edició d’esta entradeta, la qual ha esdevingut, amb els anys, en un dels actes més especials per a la família pirata, però també per a festers d’altres filades, veïns, i amants del conjunt del barri antic. “S’ha convertit, amb el treball de tots, en un referent dins de la festa de Moros i Cristians al nostre poble, i per això ho volem celebrar.”

“Amb tots aquests antecedents, i amb el suport de l’Ajuntament d’Oliva, el 2019 anem mes enllà. Hem preparat tota una programació amb diferents tipus d’activitats que complementen les ja esmentades, i de les quals podrà gaudir la ciutadania en general, festera i no festera. Esperem la vostra participació”, explicava la secretària de la Filada Pirates, Lorena Císcar.

 

PROGRAMACIÓ L’ENGINY FESTER

  • Dissabte, 9 de març: 11 h EXPLICACIÓ DEL PROJECTE DE RESTAURACIÓ I VISITA A L’EDIFICI DE L’ENGINY I EL SEU ENTORN.

Comptarem amb la col·laboració de l’arquitecte autor del projecte de restauració de l’edifici Enric Pellicer. Concentració al Cau Pirata

  • Dissabte, 27 d’abril: 11 h TEATRE DE CARRER. REPRESENTACIÓ DE L’AMBAIXADA DEL SUCRE (amb la participació de Rodamón en Acció i Escola Municipal de Teatre d’Oliva).

Teatre de carrer emmarcat a les pròpies dependències de l’Enginy històric. El text, escrit per l’oliver Ramon Morera i Soler, relata l’assalt per part de pirates barbarescos a l’edifici en el qual treballen una colla de llauradors a les ordres dels Comtes Centelles. L’obra va estar dirigida pel també oliver Ernest Parra, i va comptar amb un bon grapat de festers de les dues filaes que es van acomboiar (Pirates i Masers) per representar en diferents actors. L’obra es va representar durant 2011 i 2012 amb gran afluència d’assistents. Lloc: Pàrquing Plaça de l’Ajuntament

 

  • Divendres 31 de maig: 20 h XARRADA-COL·LOQUI “SENTIMENTS D’UN CAP D’ESQUADRA”

A càrrec de Javier Llinares, gestor de l’associació CAPS D’ESQUADRA, “L’ARRANCÀ”. Després es farà un sopar de pa i porta.  Lloc: Cau Pirata

 

  • Dissabte 1 de juny. 11 h Ir CONCURS/EXHIBICIÓ D’ARRANCADES D’ESQUADRA “ENGINY FESTER” (amb la participació de festers provinents de diversos pobles festers del territori valencià).

Gaudirem de les evolucions dels esquadrers/es i del caporal que dirigix a cadascuna d’elles. Les esquadres triaran una de les dues modalitats que s’hi desenvoluparan, Marxa Cristiana o Marxa Mora. La musica serà interpretada en directe per una formació musical. Lloc: C/Constitució amb la Plaça de l’Ajuntament 15 h Dinar obert de PUTXERO al Cau Pirata. Amb ambientació musical

NOTA: caldrà reservar a la filà els tiquets per al dinar.

 

  • Dissabte 22 de juny. 19 h XARRADA SOBRE LA IMPORTÀNCIA DE LA CANYAMEL I EL SEU TRACTAMENT A L’ENGINY, a càrrec del l’arqueòleg Gisbert Santonja Lloc: Cau Pirata. Sopar al cau.

 

  • Divendres 19 de juliol (DIVENDRES DE FESTES). 12 h X ENTRADETA DE L’ENGINY.

Al seguici participaran les diferents esquadres que han participat en les edicions anteriors, organitzades en 5 blocs. Obrirà la formació l’esquadra de 2019, estrenant la vestimenta oficial barbaresca que s’ha confeccionat expressament per a l’entradeta. El trajecte connecta antic Raval Morisc amb la Vila Cristiana, començant a la Plaça de Sant Roc, al peus del seu campanar, per acabar al Cau Pirata. Passant per la Casa d’Alonso, Plaça de Santa Maria, i la Plaça de l’Ajuntament. Lloc. Placa de Sant Roc