Salta al contingut

Premsa

Comença a Oliva la tercera edició del Cicle ‘Fem Memòria’

El Museu Casa de Maians serà, del 2 al 14 de maig, l’epicentre d’una mostra d’activitats centrades en la recuperació de la memòria històrica

Amb el III Cicle ‘Fem Memòria’, l’Ajuntament d’Oliva vol homenatjar a totes les víctimes de la guerra civil, l’exili i la repressió

 

Per tercer any consecutiu, l’Ajuntament d’Oliva organitza, entre el 2 i el 14 de maig, el Cicle ‘Fem Memòria’, un programa temàtic orientat a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, que es desenvoluparà al Museu Casa de Maians. El cicle, que posarà èmfasi en l’exili i les fosses comunes, té com a objectiu difondre el passat més recent de la nostra història per contribuir a un present i futur de convivència pacífica.

Aquesta tercera edició s’inaugurarà despús-demà, dijous 2 de maig, a les 19.00 h a la sala de conferències del museu. Joan Barres i Agustí Cerdà, de l’Associació Stanbrook, obriran el programa amb la presentació del llibre i documental “El camp de concentració de Portaceli (1939-1942)”, de diversos autors i coordinat per Rafael Arnal. Es tracta d’un dels episodis més desconeguts de la història valenciana i descobreix, amb documents i testimonis inèdits, la travessia de les 20.000 persones que al final de la guerra es van concentrar en el port d’Alacant per a fugir de la repressió cap a l’exili.

Del 7 al 14 de maig, la sala d’exposicions del Museu Casa de Maians acollirà l’exposició fotogràfica “Entre el silencio y la tierra”, d’Eloy Ariza, que documenta les intervencions dutes a terme per l’Associació Científica ArqueoAntro en distintes zones de la Comunitat Valenciana, sent l’epicentre de la mostra el Cementeri de Paterna, on hi ha soterrades 47 persones d’Oliva, segons la relació d’afusellats publicada per l’historiador Vicent Gabarda.

La programació continuarà el dijous, 9 de maig, a les 19.00 h a la sala de conferències, amb la xerrada “Tasques de recuperació de la dignitat”, a càrrec de tres ponents especialistes en la matèria.

Teresa Llopis, néta d’afusellat i presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme ‘Fossa 100’ del Cementeri Municipal de Paterna, explicarà sobre la posada en marxa d’un col·lectiu d’aquest tipus, incidint en el sentiment de les famílies dels afusellats pel franquisme. Miguel Mezquida, Arqueòleg Director de l’Associació Científica ArqueoAntro, aportarà la seua experiència en les set exhumacions realitzades a Paterna, així com en altres indrets: fronts de Terol, de Llevant… Finalment, Ángel González, víctima de la repressió franquista i membre de la Plataforma de Suport a la Querella Argentina-CEAQUA, i de la Plataforma per la Memòria del País Valencià, parlarà de les iniciatives encaminades a fer justícia per uns crims i tortures fins ara oblidats.