Salta al contingut

Premsa

El restaurant Oasis d’Oliva guanya el 2n Concurs Nacional de Coques

Paqui Vicens amb la “Coca de Pico” aconsegueix el primer premi del Concurs Nacional de Coques Ciutat d’Oliva

El segon classificat ha sigut la fleca “Pa i Més” de la platja de Gandia i el tercer, Tapas La Xara. A més, el CDT de València ha aconseguit el guardó a la millor coca de les escoles d’hostaleria

Oliva ha retut homenatge a les seues coques, patrimoni gastronòmic de la Mediterrània, en un esdeveniment que ha reunit l’elit del sector de la restauració i la fleca

 

La ciutat d’Oliva ha celebrat el segon “Concurs Nacional de Coques” un certamen gastronòmic organitzat per la delegació de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva i l’Associació Cultural Gastronòmica Amics dels Coques d’Oliva (AGACO) i que en aquesta edició ha comptat amb la participació de 20 equips arribats de diferents punts de la geografia nacional, i 5 escoles d’hostaleria.

Els participants professionals han sigut els restaurants Mala Hierba, El Cabañal i Bon Estar de València, Nou Tendur d’Ontinyent, els restaurants Loreto, Orígens, Venta de Posa i la Coqueria de Dénia, Panaderia Pa i Més i Street Food de Gandia, Horno Filiberto de Millars, Arrels Racó Gastronòmic de Gata de Gorgos, Café d´Art de Xàbia, Asador Las Brasas i Oasis d’Oliva, Forn Sant Josep del Palmar, la Cuineta d’Alma d’Ondara, La Taska de Villalonga, Tapas La Xara i Els Torrents de Barcelona

El jurat ha estat conformat per reconeguts xefs i forners de prestigi com Ricard Camarena (**), Xavier Barriga (considerat el millor forner d’Espanya), Salvador Pla (Pastisser mundial 2018), Hanane Afdili (Líban), Mª José San Román (*), Mª Carmen Vélez (*), Mª José Martínez (*), Antonio Crespo (CdT), Pedro García Mocholí (Crític gastronòmic LP), Borja Susilla (3r cuiner revelació Madrid Fusión 2019) .

El primer premi del concurs, dotat amb 1000 euros, diploma i trofeu ha sigut per a Paqui Vicens del Restaurant Oasis d’Oliva amb la seua “Coca de Pico”. Han entregat el guardó el president de les Corts Valencianes, Enric Morera i la delegada de Turisme de l’ajuntament d’Oliva, Mireia Morera.

El segon premi, dotat amb 500 euros, diploma i trofeu ha sigut per a “Pa i Més” Fleca de la platja de Gandia amb la seua “Coca d’Espencat i Melva” Han fet lliurament d’aquest reconeixement el Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer i l’alcalde d’Oliva, David González.

El tercer premi, amb 250 euros, diploma i trofeu ha sigut per a Tapes La Xara amb la seua “Coca de botifarra de ceba de la Xara i carxofa de la marjal de Pego”, guardó que ha sigut entregat per Ricard Camarena com a president del jurat i Pepe Cotaina, president de l’Associació Amics de les Coques d´Oliva.

El premi a la Millor Escola ha sigut per al CDT de València amb la seua “Coca Prehispànica”, una fusió entre les cultures americana i espanyola. Ha entregat el trofeu i diploma Javier González, director del Centre de Desenvolupament Turístic de València.

A més, aquesta edició ha comptat amb un concurs de dibuix en el qual han participat al voltant de 300 alumnes dels huit centres escolars de la ciutat. Aquesta activitat, organitzada per la delegació d’Educació de l’Ajuntament d’Oliva, ha permés als més xicotets participar del concurs i gaudir d’un esmorzar amb les coques com a protagonistes.

L’acte ha comptat amb la presència del President de les Corts Valencianes, Enric Morera, Francesc Colomer, Secretari Autonòmic de Turisme, David González, Alcalde d’Oliva i Mireia Morera, delegada de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva entre altres autoritats.

Tant Enric Morera com Francesc Colomer han coincidit a assenyalar la importància de mantindre vives les tradicions. Colomer ha subratllat l’alt nivell d’aquest concurs ja que “l’altura d’un certamen es mesura pel prestigi del jurat. A més ha afegit que “el que perdura en la memòria són les excel·lents sensacions i això és el que transmeten les coques d’Oliva”

L’alcalde d’Oliva, David González ha agraït l’esforç d’organització i participació que han convertit aquest concurs en un referent de la gastronomia valenciana.

Per part seua, la delegada de Turisme Mireia Morera, ha mostrat la seua satisfacció per aconseguir col·locar a la gastronomia local en el lloc que es mereix i convertir-la en “un pilar bàsic per a la promoció turística de la nostra ciutat”. Així mateix, Morera ha volgut remarcar que “aquesta segona edició ha superat les expectatives en qualitat de participants i jurat i en quantitat de públic que ha pogut gaudir del concurs en el Centre Polivalent d’Oliva.

La guanyadora del concurs, Paqui Vicens s’ha mostrat molt emocionada en dedicar aquest premi a la seua mare,” la persona que m’ho va ensenyar tot. El seu record és una de les coses que em fan treballar i intentar superar-me cada dia”.

Finalment, Pepe Cotaina, visiblement emocionat, ha donat les gràcies a tots els que han fet possible aquesta segona edició, jurat, participants i patrocinadors, com a actors principals que han aconseguit reafirmar aquest concurs com un dels esdeveniments clau de la gastronomia olivera.

El concurs ha comptat amb el patrocini de COTEPA, Harinas Molí de Picó, Vinoliva, Vinos Dehesa de Luna, Jamón EXtrem, Arroz Dénia, Dominio de la Vega, CIO Suministros de Hostelería y Catering, Cafes Barsel, Carmeleta, Blanc Estudi Antonio Ribera, Savipecho, Restaurante Kiko Port, Hotel Oliva Playa, Luminiq de Fotoprix, Papas Escrivá, Gandía 2000, Mahou i el recolzament institucional de la Secretaria Autonòmica de Turisme.

 

Les coques d’Oliva

A Oliva, tradicionalment els divendres s’elaboren “les coques de pasta bona” – una de les formes més populars i fidels de plasmar la dieta mediterrània en la nostra alimentació: cereal, oli d’oliva, aigua, llevat i sal per a conformar la massa, però també on intervenen diferents productes de proximitat com a complement.

Les coques es fan amb farines obtingudes a partir de diferents tipus de cereals, blat i dacsa bàsicament, amb diferents punts de moltaa, oli d’oliva, aigua, sal i llevat. A la massa resultant s’incorpora tot tipus d’herbes silvestres, salaons de peix, carns i embotits, vegetals frescos o adobats, i molts altres ingredients.