Salta al contingut

Premsa

El 17 de maig, ruta, microteatres i molta animació en la quarta edició de La Nit dels Museus

Els museus Arqueològic, Etnològic i Casa de Maians obriran les portes a tots els públics des de les 8 de la vesprada

L’Escola Municipal de Teatre tindrà un paper molt destacat en la programació, centrada enguany en l’Enginy del Sucre

 

Després de l’èxit de les tres convocatòries anteriors, la Xarxa de Museus de l’Ajuntament d’Oliva se suma per quart any a la celebració del Dia Internacional dels Museus. Serà el divendres, 17 de maig, en una nit plena de propostes familiars que envairan els carrers més emblemàtics del centre històric. Una ruta teatralitzada, microteatres, tallers, exposicions i visites guiades tindran lloc de manera simultània fins a les 12 de la nit.

El regidor de Museus, Enric Escrivà, ha presentat un extens programa d’activitats “pensades per a entendre el patrimoni cultural amb una nova mirada”. De fet, la quarta edició de la Nit dels Museus estarà dedicada a l’Enginy del Sucre, un edifici ocult en la trama urbana actual que representa una de les poquíssimes mostres de l’arquitectura industrial valenciana del segle XV.

El tret de sortida el donarà, a les 19.30 h, “La ruta del sucre: a la recerca de l’Enginy”, passeig teatralitzat per la Vila Comtal que arrancarà en la plaça de Santa Maria. Rodamon en acció i components de la Filà Pirates encarnaran tot un ventall de personatges històrics, tant reals com ficticis, que guiaran el públic pels indrets on persisteix la memòria de l’antiga llotja.

A partir de les 20.30 h, al Museu Arqueològic, els més menuts tindran l’oportunitat de descobrir “El secret de la canyamel”, entretingut taller en el qual aprendran de manera pràctica el funcionament i estructura de l’Enginy, així com les eines i els processos relacionats amb la producció de sucre.

Com en 2017, els tres museus es convertiran en l’escenari on actuaran els alumnes de l’Escola Municipal de Teatre, que representaran algunes peces de l’obra “Gen(t)s diferents” sota les ordres de Cèsar Monzonís. Cada grup oferirà a cada espai tres funcions de 20 minuts de duració, a les 20.30 h, 21.15 h i 22.00 h, de manera que el públic podrà triar el seu propi itinerari sense perdre’s cap representació.

La programació inclou, com cada any, una àmplia oferta expositiva. La Nit dels Museus mostrarà la visió més creativa i imaginativa dels alumnes de l’IES Gabriel Císcar, que inauguren la II Exposició d’art al Museu Etnològic. La ruta museística es completarà amb visites guiades i comentades a les col·leccions permanents, per a grups reduïts i amb una durada aproximada de 30 minuts.

Tradicionalment, els primers a participar han sigut els alumnes de 5é de Primària dels col·legis d’Oliva. Enguany no serà una excepció, i els matins dels dies 16 i 17, Rodamon en acció els acostarà a la història de l’Enginy en un recorregut guiat fins al Museu Arqueològic, on faran un taller temàtic al voltant de la seua maqueta.