Salta al contingut

Premsa

Oliva festeja el 9 d’octubre amb un mercat tradicional i lectures valencianes

Entre els dies 4 i 9 d’octubre, Oliva celebra el Dia dels Valencians amb una programació centrada en la cultura popular i tradicional: danses, cercaviles, concerts i lectures poètiques ompliran de vida diferents espais de la ciutat. El regidor de Cultura, Música i Biblioteques, Julio Llorca, ha volgut convidar a totes i tots a gaudir “d’una festa del poble i feta per al poble, pensada per fer participar a tota la família”.

La programació ha estat presentada aquest matí a l’Ajuntament d’Oliva, amb la presència del regidor de Cultura, Julio Llorca, la regidora de Comerç, Yolanda Balaguer, la presidenta d’ACCO, Rosa Llopis, la presidenta de l’Associació Artístico Musical d’Oliva, Eva Fuster i de Pilar Sempere, en representació de l’Associació Raval Gerreria.

Homenatge a la Dansà d’Oliva

Els actes commemoratius del 9 d’octubre s’inicien amb el XVI Homenatge a la Dansà d’Oliva, que tindrà lloc el divendres, 4 d’octubre, al carrer del Niño, i que organitzen el Grup de Danses Raval i Vila, la Colla Sarabanda, i els Festers de Sant Francesc.

Els orígens de la dansà al carrer del Niño els trobem durant la primera meitat del segle XX, quan el veïnat del carrer va comprar un ninet i el treien en processó durant les festes del barri de Sant Francesc. La tia Dolça, la tia Rulla i el tio Mestre, que vivien al carrer del Niño i havien ballat sempre les danses tradicionals, acompanyaven eixa processó amb la dansà d’Oliva.

La tia Dolça, la tia Rulla i el tio Mestre van transmetre les dansades a altres persones, entre elles, Consuelo Morell i Pep Malonda. Ambdós van continuar ensenyant totes les danses que havien aprés, entre les quals es troba la dansà d’Oliva, que es caracteritza per un «gironet» en el pas pla.

Els versos d’Estellés, a Sant Vicent

Oliva continua amb la tradició encetada fa sis anys de retre homenatge al poeta valencià més universal. El carrer de Sant Vicent es converteix enguany en escenari de la VII Festa Estellés, organitzada pel Servei de Biblioteques i l’Agència AVIVA de promoció del valencià, amb el suport de Saforíssims Societat Literària. L’acte serà de micròfon obert per tal que tothom qui vulga s’anime a recordar el poeta del poble de la millor manera que es pot fer: recitant els seus versos.

Aquesta setena edició comptarà amb l’actuació del grup Onades. Abans, hi haurà sopar amb aperitius i beguda, on els assistents només hauran de dur el seu entrepà.

Mercat del 9 i lectura participada de la Crònica

El Dia dels Valencians començarà a les 10.00 h, amb l’obertura del Mercat del 9, situat al passeig de Gregori Maians, entre la Biblioteca de l’Envic i l’Escola Municipal La Taronja. Concebut com una mostra popular d’alimentació i artesania, el públic podrà trobar productes naturals, artesans i ecològics, com ara mel i melmelades, xocalate, cerveses, embotits i formatges, coques i pastissos dolços i salats, conserves naturals, cerveses, licors d’herbes, fruits secs… però també artesania, ceràmica i textil, llibres sobre salut i alimentació, o productes gurmet i d’herboristeria.

A mitjan matí hi haurà l’acte institucional, que pretén atorgar el protagonisme a la ciutadania. Amb concentració prèvia a les 11.00 h, la processó cívica arrancarà des del passeig de Gregori Maians, i arribarà fins a la plaça de Jaume I. Allà hi haurà una lectura compartida de la Crònica de Jaume I, amb caràcter didàctic, i es farà l’ofrena d’una corona de llorer. L’itinerari estarà acompanyat dels balls del Grup de Danses Raval i Vila, que interpretarà la Dansà d’Oliva, i la música de la Colla Sarabanda i l’Associació Artístico Musical d’Oliva.

De tornada al mercat, a partir de les 13.00 h, tindrà lloc l’actuació del grup Trestebols amb Quique Vercher.

El regidor de Cultura, en nom de tota la Corporació, ha fet una crida a la participació ciutadana, “a prendre part d’un acte obert i festiu, de marcat caràcter ciutadà i d’afirmació valenciana.”

Per la vesprada, a partir de les 17 hores hi haurà una actuació infantil i un taller a càrrec de Rodamons en Acció al passeig de Gregori Maians.

Celebra, amb ACCO, la mocadorà

El 9 d’octubre, els valencians i valencianes celebrem també Sant Dionís, Dia dels enamorats valencians i patró del Gremi dels Mestres Confiters. En paral·lel a la programació institucional, l’Associació de Comerciants d’Oliva ha organitzat el sorteig de 15 mocadoraes commemoratives del 9 d’octubre, en col·laboració amb les regidories de Comerç i de Cultura.

La mocadorà és un present que consisteix a oferir a la parella un mocador ple de dolços de massapà, imitant així el que feren els habitants de València a l’entrada del rei Jaume I i la seua esposa, el 1238.  La tradició es remunta al segle XVIII.

El sorteig se celebrarà divendres, dia 8 d’octubre, entre tots aquells que realitzen compres en els comerços associats a ACCO de l’1 al 7 d’octubre. Les mocadoraes estan elaborades per les pastisseries associades a ACCO: Blat i Sucre, Sant Vicent i Miss Eventos Dulces.