Salta al contingut

Premsa

Oliva acollirà l’acte de lliurament dels premis nacionals d’EUROPAN 15

El Comité Nacional d’Europan confirma a l’alcalde i a la Directora General d’Innovació Ecològica en la Construcció la designació de la ciutat com a seu de l’acte de lliurament de premis

 

L’Ajuntament d’Oliva ha participat, com a associat, i de la mà de la Conselleria d’Habitatge, en la 65 reunió del Comité Nacional d’EUROPAN ESPAÑA que ha tingut lloc els dies 17 i 18 de desembre en el Ministeri de Foment. En representació de l’Ajuntament d’Oliva han assistit l’alcalde, David González, i el tècnic Juan Ramón Porta. Mentre que per part de la Generalitat Valenciana han participat la directora general d’Innovació Ecològica en la Construcció, Núria Matarredona, i la directora territorial d’Urbanisme, Paqui Garcia.

Entre els assumptes que s’han tractat en la reunió, un d’ells ha estat la designació de la seu per a l’acte de lliurament dels premis nacionals de l’edició número 15, que tindrà lloc en maig de 2020. L’alcalde, amb el vistiplau de la Conselleria d’Habitatge, ha proposat Oliva per a acollir el dit acte, proposta que ha estat acceptada per unanimitat al si del Comité Nacional.

En 2018, Oliva va ser escollida per la Generalitat Valenciana com a ciutat candidata a EUROPAN 15, amb la proposta denominada “Els Rajolars: Regeneració Resilient”. L’objectiu és transformar la zona degradada mitjançant la innovació urbana vinculada a la identitat del lloc i el seu entorn, establint teixit productiu dins de la ciutat, adequadament connectat, tenint en compte principis com ara la sostenibilitat econòmica i ambiental, el respecte al patrimoni arquitectònic i d’enginyeria, la diversificació d’usos compatibles, la mobilitat basada en els desplaçaments no motoritzats, l’adequada governança del sistema adoptat, la innovació en la formació professional d’alt rendiment i la participació ciutadana.

Una vegada tancat el termini d’inscripcions, Oliva ha estat la segona ciutat on més projectes s’han presentat. De fet, cinc  equips han estat premiats per les seues propostes, un primer premi, un segon i tres mencions especials.

El primer premi d’Oliva ha recaigut sobre l’equip format per Luis Bernardo Vaamonde, Ana Méndez Garzo, Ignacio Burgos González, i va estar presentat el 18 de desembre en l’Ajuntament de Madrid, on es va celebrar la jornada de presentació de projectes guanyadors de tota Espanya.

D’ara endavant l’Ajuntament d’Oliva procedirà a la contractació de l’equip guanyador, amb l’encàrrec de la redacció d’un Pla Director de Desenvolupament Urbanístic de la Zona “Els Rajolars”. Tot sempre sota les demandes de la societat local valorant una ràpida viabilitat i despertant un estímul econòmic per a la ciutat.

L’alcalde ha manifestat la seua satisfacció per l’elecció d’Oliva com a seu de l’acte de lliurament de premis d’EUROPAN 15, ja que suposa un reconeixement a la implicació que ha tingut l’Ajuntament d’Oliva des del principi i, sobretot, una oportunitat per donar centralitat i impuls a la regeneració de l’àmbit dels rajolars. A més a més, ha volgut agrair el suport a què s’ha compromés tant la Conselleria d’Habitatge i Qualitat en l’Edificació, com el Ministeri de Foment, per a la seua organització.

El regidor de Planificació Urbanística, Miguel Monzonís ha assenyalat que ‘ara s’ha d’encetar un altre procés per a fer consens entre els projectes premiats i establir els fonaments del que volem que siga la intervenció a la zona dels Rajolars d’Oliva. La sensibilitat amb què s’ha tractat el patrimoni de la zona i com l’han entrellaçada en les noves idees de ciutat, és notable. El gran repte d’ara endavant serà que sigam capaços de fer una realitat eixos magnífics projectes que suposaran un avanç i un progrés a la nostra ciutat’.

EUROPAN és una federació europea d’estructures nacionals que organitzen, bianualment, concursos per a joves arquitectes (menors de 40 anys), de projectes urbans i arquitectònics seguits per realitzacions o estudis. El seu objectiu principal és ajudar, d’una banda, a joves professionals a desenvolupar les seues idees i a donar-les a conéixer en l’escena europea i internacional i, per un altre, donar respostes arquitectòniques i urbanes a les administracions públiques dels emplaçaments que participen. Aquesta edició s’ha desenvolupat sota la idea de la ciutat productiva, que inclou conceptes com la ciutat sostenible, l’estalvi de recursos, la nova mobilitat, la posada en valor dels espais naturals.