Salta al contingut

Premsa

Oliva s’adhereix a la Xarxa de Memòria Històrica de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies

L’Ajuntament d’Oliva ha finalitzat els tràmits per adherir-se a la Xarxa de Memòria Històrica de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i aquest dilluns s’ha donat per confirmada l’adhesió.

El regidor de Memòria Democràtica, Josep Escrivà, ja va estar representant a l’Ajuntament d’Oliva en la presentació de l’Agenda Anual de la Xarxa celebrada en el Saló de Plens de l’Ajuntament de Paterna, on es va fer valdre la gestió realitzada fins al moment per l’Ajuntament d’Oliva i es va projectar les noves accions que està programant l’Ajuntament d’Oliva.

A Oliva, en l’assumpte de la memòria democràtica sempre s’ha anat de la mà i ha comptat amb el respecte i un ampli consens de tots els membres de la corporació, les víctimes del franquisme, el patrimoni històric i cultural dels temps de guerra han tingut i estic segur que seguiran tenint-lo en el futur”.

La Xarxa de Memòria Històrica, impulsada per la FVMP de la qual formen part més de 100 municipis del País Valencià, té com a objectiu desenvolupar actuacions i intercanviar informació útil a l’hora d’organitzar activitats enfocades a la sensibilització respecte de les víctimes, a la transferència de coneixements i al desenvolupament territorial sobre la base dels vestigis de la guerra civil, la dictadura i les deportacions cap a camps de concentració, també en l’àmbit supranacional com Mauthausen, Gusen.

Amb l’adhesió, l’Ajuntament d’Oliva es beneficiarà de l’assessorament i organització de bones pràctiques, intercanvi d’experiències, difusió d’esdeveniments, exposicions, trobades i jornades, iniciatives institucionals de conselleria, especialment de la de Participació en matèria de Memòria Democràtica, dignificació de les víctimes de la guerra civil i la dictadura, programes de convivència democràtica i sensibilització a la població amb l’organització de visites als camps de concentració per part d’estudiants de batxillerat i professors, itineraris didàctics i espais de la memòria, fons documentals i formació memorialística.

Des de la Regidoria de Memòria Democràtica, de nova creació, s’ha formalitzat directament l’adhesió a la Xarxa. S’està elaborant un dossier amb les accions que s’han fet a Oliva per compartir-les amb la resta de municipis, així com fer difusió de la plataforma web documental “Els Camins de la Memòria”.

La jornada va finalitzar amb la participació dels diputats provincials de Memòria Històrica de València i Castelló, Ramiro Rivera i Tania Baños respectivament, i també amb la participació del secretari general de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Vicent Gil, i del director general de Qualitat Democràtica de la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Iñaki Pérez.