Salta al contingut

Premsa

8 d’abril, Dia Internacional del Poble Gitano

El 8 d’abril es commemora a tot el món el Dia Internacional del Poble Gitano, en record del Primer Congrés Mundial romaní/gitano celebrat el dia 8 d’abril de 1971 a Londres.

Per a aquesta data, el Departament de Benestar Social havia programat diverses activitats amb l’objectiu de combatre el racisme i eliminar prejudicis i estereotips creats sobre el poble gitano, i també difondre la història i cultura romaní.

Aquestes activitats s’han hagut d’ajornar per l’estat d’alarma i la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Tot i aquest contratemps, des de l’ajuntament es continuarà treballant tot l’any per la igualtat d’oportunitats del Poble Gitano, especialment perquè l’accés a l’educació estiga garantit.

La situació de confinament suposa una barrera més per a alguns xiquets i xiquetes d’aquest col·lectiu. La fractura digital i la greu situació social dificulta l’accés a l’educació. Des de l’ajuntament, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana, s’està treballant més si cap aquests dies per compensar aquestes desigualtats i garantir la igualtat d’oportunitats.

Per a hui dia 8 d’abril, convidem a tota la població a descobrir la història i la cultura d’aquest col·lectiu (podeu trobar informació en aquest enllaç www.gitanos.org/la_comunidad_gitana/index.php o amb una breu recerca en internet) i a treballar tots junts per desfer-nos de prejudicis i estereotips.

Els colors de la bandera del Poble Gitano, el verd i el blau, simbolitzen el cel i el camp, i la roda de carro roja simbolitza el camí des de l’Índia i la llibertat. L’himne gitano, Gelem, gelem (Vaig caminar, vaig caminar), del qual vos deixem un fragment ací baix, recorda als gitanos víctimes del nazisme.

‘Opre Rroma isi vaxt akana Ajde mançar sa lumáqe Rroma O kalo muj ta e kale jakha Kamàva len sar e kale drakha A Rromalen, A chavalen’.

¡Arriba, gitanos! Ahora es el momento Venid conmigo los romà del mundo La cara morena y los ojos oscuros me gustan tanto como las uvas negras ¡Ay romà, ay muchachos!