Salta al contingut

Premsa

Oliva recupera el símbol del motor econòmic de la ciutat en els segles XV i XVI

Oliva recupera el símbol del motor econòmic de la ciutat en els segles XV i XVI

L’Enginy, seu principal del procés industrial del sucre de canya, serà visitable i albergarà una xicoteta sala multiús

L’alcalde d’Oliva, David González, i el regidor de Patrimoni Arquitectònic, Julio Llorca, han realitzat aquest matí una visita a les obres de consolidació i restauració de l’Enginy d’Oliva. Aquestes obres estan cofinançades per la Unió Europea a través del Programa Operatiu del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Comunitat Valenciana 2014-2020, amb la participació de la Generalitat Valenciana i el mateix Ajuntament d’Oliva.

La recuperació de l’edifici i la seua visualització, junt amb la restauració del Palau comtal, ambdós vinculats a la família Centelles, afavorirà la desestacionalització del turisme amb la creació de noves rutes que atrauran visitants al municipi durant tot l’any”, ha assegurat el regidor de Patrimoni Arquitectònic, Julio Llorca.

Les obres de consolidació estructural i restauració, que conformen una primera fase d’actuació i que previsiblement estaran finalitzades en setembre, engloben 3 de les 6 cases que contenen elements de l’edifici original. Esta primera actuació evitarà el perill d’enfonsament i pretén salvaguardar una de les escassíssimes mostres de l’arquitectura industrial valenciana del s. XV.

La restauració i posada en valor d’aquest immoble està prevista a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), aprovada a la sessió plenària de data 26 d’octubre de 2017.

Durant els treballs d’excavació s’ha descobert el sòl original conformat per morter de calç, que conserva els orificis emprats segurament per a gelar les calderes. El sòl original quedarà a la vista i es podrà contemplar des d’una passarel·la metàl·lica per a evitar el seu desgast o deteriorament.

La estructura de la coberta del conjunt s’ha reconstruït amb elements de fusta i utilitzant la tècnica constructiva original. En quant a la coberta en si, s’han reutilitzat les teules originals, la qual cosa permetrà des de l’exterior una visió molt fidel a la que oferia el conjunt en els segles XV i XVI.

Les obres de demolició dels elements annexes sense valor han permés trobar 10 biguetes de fusta originals de les que no es tenia constància. Durant els anys que l’Enginy fou utilitzat com a habitatge, estes biguetes foren retirades del forjat i utilitzades en construccions auxiliars de la casa. Ara, sis-cents anys després, tornaran al seu lloc i s’utilitzaran per a la reconstrucció del forjat intermedi, on també es conserven sis bigues de fusta originals.