L’activitat s’ha presentat aquest matí a l’Ajuntament d’Oliva amb la presència de tots els membres de l’associació internacional d’Hidrogeologia de València que hi participaran el pròxim 23 de març
Aquesta és la primera vegada que es realitza una activitat d’aquestes característiques a la província de València
Amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua, l’Associació Internacional d’Hidrogeòlegs ha organitzat per al pròxim dia 23 de març una visita guiada per la Marjal de Pego-Oliva amb la col·laboració del Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva.
“L’activitat ja s’ha fet, en anys anteriors, en diferents municipis arreu del territori espanyol i porta el nom d’Hidrogeodia. Es tracta d’una jornada de divulgació i educació ambiental sobre les aigües subterrànies i el seu impacte mediambiental” assenyalava la regidora de Medi Ambient, Imma Ibiza.
L’Hidrogeodia és una jornada de divulgació de la hidrogeologia i de la professió de l’hidrogeòleg. La Hidrogeologia i la professió de l’hidrogeòlog, consisteix a estudiar l’origen i la formació de les aigües subterrànies, les formes de jaciment, els moviments, règim i reserves, la seua interacció amb els sòls i roques, el seu estat (líquid, sòlid i gasós) i propietats (físiques, químiques, bacteriològiques i radioactives); així com les condicions que determinen les mesures del seu aprofitament, regulació i evacuació promocionada pel Grup Espanyol de l’Associació Internacional d’Hidrogeolegs (AIH-GE).
“La jornada es farà en la zona entre el riu del Bullent i la Marjal de Pego-Oliva i consta d’una activitat gratuïta, una visita guiada pels mateixos hidrogeòlegs i oberta a tota mena de públic, sense importar els seus coneixements en la matèria” assenyalava Jose Antonio Domínguez, membre de l’associació internacional d’hidrogeologia i tècnic de l’Institut de Geològic i Miner d’Espanya.
El format bàsic de l’activitat consisteix a organitzar una excursió o itinerari hidrogeològic en el qual puguen participar persones amb un cert interés sobre esta matèria, visitant alguna zona que mostre el paper de les aigües subterrànies i la necessitat d’aplicar tècniques hidrogeològiques per a diagnosticar i corregir problemes o posar en valor algun fet.
Els objectius de l’Hidrogeodia són:
1) Donar a conèixer les aigües subterrànies i la seua importància per al desenvolupament i benestar de la societat, però també per al bon funcionament dels ecosistemes.
2) Posar de manifest el paper que juguen les aigües subterrànies en un context de canvi global, tant des del punt de vista climàtic com socioeconòmic.
Participació en l’activitat
Les places són limitades i és per això que cal fer, al més aviat possible (abans del 15 de març) la inscripció al següent correu electrònic: ja.dominguez@igme.es
L’Ajuntament posa un autobús per a les persones interessades, que eixirà el 23 de març, a les 9.30 h des de la parada de taxis. La primera parada serà el naixement del riu Bullent (Aigües de Pego). En este punt els guies ens explicaran com s’ha format el naixement del riu Bullent. Les persones que vullguen assistir en el seu vehicle particular també hauran de realitzar la inscripció.
Després l’autobús en portarà a la Muntanyeta Verda on farem una ruta fins la Font Salada, passant per tots els naixements i aiguamolls dins de la marjal. En arribar a la Font Salada, l’autobús ens portarà de tornada a Oliva.
L’excursió no pretén ser excessivament llarga (5.5 km i una durada aproximada de 3 hores) ni explicar conceptes massa tècnics. La qüestió és passar un matí visitant el parc natural i recorrent el llit del Bullent amb l’excusa de veure i comprendre algunes característiques curioses dels seus naixements (Les Aigües, Salinar i Font Salada).