Salta al contingut

Premsa

Jornada per conéixer els ratspenats a Oliva

El regidor Pepe Salazar ha informat que, a través de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Oliva i la Fundació Limne, s’ha convocat una jornada divulgativa en què s’ensenyarà com s’estudien les poblacions d’un dels grups de mamífers més amenaçats de la Comunitat Valenciana: els ratpenats.

Es tracta, en efecte, d’un grup d’animals poc conegut, entre els quals es troben algunes espècies en perill d’extinció, com Myotis capaccinii. Els quiròpters, tot i gaudir d’una injustificada mala fama, són una peça clau en la gestió dels ecosistemes mediterranis, sent especialment destacable el seu paper en el control d’insectes i plagues: la capacitat depredadora de cada ratpenat s’ha arribat a situar entre els 600-1000 insectes / hora, de manera que protegir pot resultar d’especial interès en zones de cultiu agrícola i arrosser.

La Regidoria de Medi Ambient d’Oliva porta fomentant la protecció dels ratpenats: des d’agost de 2012, al costat de l’entitat local “Joves Ecologistes d’Oliva”, es van instal•lar caixes-niu al parc de bombers d’Oliva així com en algunes cases localitzades a la Font Salada i, fins i tot, en edificis de l’administració local.

La Fundació Limne, d’altra banda, va dissenyar el 2013 un projecte de voluntariat ambiental per a l’estudi dels quiròpters valencians mitjançant l’ús d’un senzill detector d’ultrasons, un aparell que “tradueix” el so inaudible que emeten aquests animals. Com cada espècie “sona” a una freqüència diferent, els voluntaris del projecte poden conèixer amb força efectivitat la fauna de ratpenats que pobla un paratge. Es tracta d’una tècnica no invasiva que permet aglutinar dades de distribució i densitats de les nostres poblacions de ratpenats.

Les dues entitats realitzaran el proper dia 22 d’agost, a les 20:00h. a la zona de la Font Salada, una jornada en què explicarà a la ciutadania el protocol per a l’estudi dels quiròpters, a fi de formar grups locals de voluntariat que col•laboren en el mostreig de les espècies que es mouen pel terme municipal d’Oliva.

Conèixer les espècies i les zones en què es mouen serà essencial per determinar quines mesures són les més idònies per protegir i fomentar la lluita biològica contra plagues i insectes perjudicials.

L’activitat compta amb la col•laboració del Fòrum de Participació Ciutadana de l’Agenda 21 d’Oliva i Joves Ecologistes d’Oliva.