En relació al seguiment i control del mosquit tigre, i dins de les actuacions previstes dur a terme des de la Delegació de Salut Publica de l’Ajuntament d’Oliva, està la d’informar, i conscienciar els ciutadans de la importància de les actuacions individuals per al control global de la plaga.
És per això que, entre altres actuacions, el passat dimarts 24 de novembre, es va impartir una xerrada informativa i formativa a representants, presidents, directius, o portaveus dels diferents col·lectius locals d’Oliva, per la importància significativa en la difusió i sensibilització de les mesures a tindre en compte per part dels ciutadans per al control de les poblacions d’aquest insecte vector.
Imma Ibiza, regidora de Medi Ambient, explica que, “aquests representants dels diferents col·lectius, seran els difusors de la informació a la resta de la població, per aquest motiu consideràrem important que la xerrada la realitzara personal de la Conselleria de Sanitat. Les ponències van ser a càrrec del Dr. José Amancio Peñuelas (Unitat d’Epidemiologia) i de la Dra. Luisa Bertó (Unitat Mediambiental) del Centre de Salut Publica de Gandia”.
A les jornades van assistir representants farmacèutics, coordinadores mèdiques d’Oliva, col·lectius d’ames de casa, tercera edat, residències de la tercera edat, protectora d’animals d’Oliva, associacions de veïns, representants de la brigada d’Obres i Serveis de l’Ajuntament d’Oliva, alguns clubs esportius més en contacte amb el medi ambient, centres educatius, associació de càmpings, administradors de finques…
Des de la Regidoria de Salut Pública d’Oliva es considera que aquesta jornada és l’inici d’una tasca que es desenvoluparà al llarg de tot l’hivern, amb diferents jornades informatives als diferents col·lectius de la ciutat. El mosquit tigre és un mosquit urbà i per al seu control, una part important del treball l’hauran de realitzar els mateixos ciutadans amb la cura de no tindre cap recipient amb aigua estancada durant més de dos dies. Es calcula que entre un 60%-80% dels criadors larvaris de l’espècie en ambients urbans, són en àrees privades.
Imma Ibiza destaca la importància que els ciutadans estiguen ben informats, tant de les diferents mesures que aplicarà l’Ajuntament d’Oliva per combatre el mosquit tigre, com de la necessitat d’adquirir bons hàbits en l’àmbit individual, per tal d’evitar la proliferació d’aquesta espècie.
El Dr. José Amancio va exposar la singularitat d’aquest mosquit i la possibilitat de la transmissió de malalties, com ara el dengue o chicunguña, la capacitat que tenen per a reproduir-se, i els possibles símptomes que poden aparèixer després d’una picada.
La Dra. Luisa Bertó va parlar de l’àrea d’afectació, de com han arribat a la costa mediterrània, d’on vénen i de com el clima que estem tenint afavoreix l’ecosistema que els és més favorable per a reproduir-se.
També es va parlar que és millor tractar els ous i les larves, però també cal tindre en compte el mosquit adult. El millor període per a tractar el mosquit és l’hivern.
Ibiza recorda que d’ací a poc temps exposarà el calendari de reunions amb els diferents col·lectius, però que per al pròxim dia 2 de desembre ja està planificada la reunió amb l’Associació Tyrius (Ames de casa).
Més informació al següent enllaç: http://oliva.es/?p=23993