Salta al contingut

Premsa

Oliva recupera el nus d’una creu de pedra del segle XVI

La peça, desapareguda durant segles, esdevé l’evidència més antiga coneguda dels emblemes de la ciutat

El regidor de Museus i Patrimoni artístic, Enric Escrivà, ha posat en relleu el caràcter excepcional d’un objecte artístic que “l’ajuntament adquireix per a dignificar i enriquir el patrimoni històric i artístic de la ciutat”

La delegació de Museus i Patrimoni artístic ha donat a conéixer la nova adquisició patrimonial realitzada per l’Ajuntament d’Oliva i que recupera una part de la història del municipi.

La peça és el nus octogonal d’una creu de pedra que data del primer terç del segle XVI, possiblement situada pels voltants de l’actual carrer de la Creu, i ofereix un vincle iconogràfic amb l’Oliva comtal de la Baixa Edat Mitjana i Moderna, així com un lligall clar i cert amb la família Centelles.

La llanterna és de parets divergents, amb una base de 30 cm, i diàmetre màxim superior de 42 cm. La seua altura és de 47 cm, i presenta huit cares o facetes decorades amb l’escut heràldic del Comtat d’Oliva, l’escut de la vila d’Oliva amb l’olivera i una série de personatges estretament vinculats a la història de la ciutat: dos religiosos, patrons i protectors –sant Miquel, sant Francesc-; i altres dos personatges civils; l’un, el II comte d’Oliva i fundador del comtat, Serafí de Centelles, i l’altre, el seu fill, que ordena i encarrega l’execució de l’escultura.

“El descobriment de la llanterna, que s’ha mantingut oculta durant cinc segles, marca un abans i un després en la història d’Oliva, ja que esdevé l’evidència més antiga coneguda de l’escut de la ciutat”, ha explicat el regidor de Museus i Patrimoni artístic, Enric Escrivà. “Aquesta circumstància ha estat determinant per a decidir la seua adquisició, i posterior incorporació a la Col·lecció permanent del Museu Arqueològic.”

15585137_1186691831368277_1346611093219001497_o

15443100_1186694298034697_689153147089095647_o

 

 

 

 

 

 

 

L’artífex de la troballa ha estat l’oliver Josep Antoni Gisbert, Director del Museu Arqueològic de Dénia que va autentificar la peça i la seua estreta vinculació a la història d’Oliva a través d’una minuciosa anàlisi que va compartir ahir, dijous 14, amb els assistents a la presentació en societat del nus.

Gisbert va detallar que “l’heràldica i els patrons que ornen la llanterna, així com la creu, esdevenen un veritable DNI o ADN del lloc a la baixa edat mitjana i moderna. És, per tant, un unicum a la geografia i topografia històrica del que fou l’estat dels Centelles al segle XV i fins a la meitat del segle XVI.”

Vicent Burguera, Cap de Patrimoni Històric i Museus i director-tècnic del Museu Arqueològic d’Oliva, va destacar “el valor extraordinari d’una peça absolutament única”. L’arqueòleg municipal va explicar que el cost inicial de la llanterna en el mercat antiquari se situava en els 12.000 euros, no obstant això, “després de les negociacions realitzades, el preu final ha estat de 5.950 euros, IVA inclòs. Un import ajustat a la naturalesa, valor històric i estat de la peça.”

El nus octogonal seguirà exposat en el saló de plens de l’ajuntament, fins després de les festes de Nadal. Amb posterioritat, i segons anunciava Escrivà, “la peça serà traslladada a la sala medieval del Museu Arqueològic per a gaudi del públic oliver i visitant.”