Salta al contingut

Premsa

Oliva celebrarà el Porrat de Sant Antoni del 12 al 14 de gener

Enguany les Calderes de Sant Antoni celebren la seua XX edició

El regidor de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, Pepe Salazar, ha presentat la programació prevista per al Porrat de Sant Antoni d’Oliva 2018, que tindrà lloc del 12 al 14 de gener al barri del Raval-Gerreria, entre els carrers de Sant Vicent i la plaça de Ganguis. Enguany el Porrat estarà acompanyat per una Fira Modernista, amb més de 50 llocs de venda, amb figurants vestits d’època, exhibició de bicicletes antigues, mercat d’oficis, antiguitats, ceràmica i orfebreria, ludoteca, atraccions i tallers infantils, etc.

Dissabte 13 tindran lloc les populars Calderes de Sant Antoni, que enguany celebren la seua XX edició, després que el 1999 els Festers del carrer de Sant Vicent recuperaren la tradició. Enguany està previst que es preparen amb llenya 30 calderes de coure, el que suposarà unes 4.000 racions d’arròs caldós amb fesols i nap, per a tots els veïns que hi vulguen participar, bé emportant-se’l a casa, o en el dinar popular organitzat al mateix carrer de Sant Vicent.

Amb motiu d’aquesta efemèride, Pepe Salazar ha anunciat que enguany s’iniciarà el tràmit per tal d’aprovar les Calderes de Sant Antoni com a Bé de Rellevància Local: “el porrat de Sant Antoni ha esdevingut una de les celebracions més importants del calendari festiu d’Oliva, i només per al barri del Raval-Gerreria. I en el porrat, a banda del mercat temàtic, és fonamental l’organització de les Calderes de Sant Antoni, gràcies per descomptat a la col·laboració dels Festers del carrer de Sant Vicent. L’ajuntament també realitza un gran esforç, tant econòmic com d’organització del mercat temàtic, però creiem que era necessari, a més, aquesta declaració de Bé de Rellevància Local, per tal de demostrar el suport institucional a esta activitat tan bonica i tradicional per al nostre poble.”

Mercat Modernista

El Mercat Modernista inclourà la participació, durant el cap de setmana, d’un grup d’actors-figurants vestits d’època, que a més visitaran diversos museus i espais culturals de la ciutat d’Oliva, així com també la d’un grup de ciclistes amb bicicletes d’època. L’horari d’aquestes activitats complementàries serà el següent:

 

Divendres 12

17.00 h Apertura del Mercat Modernista

19.00 h Inauguració oficial amb la presència d’autoritats municipals.

 

Dissabte 13: Dia de les Calderes de Sant Antoni

10.00 h Recepció dels ciclistes al Porrat de Sant Antoni.

11.00 h Visita turística guiada i teatralitzada al Museu Etnològic i Biblioteca de Tamarit, i també al Museu Casa de Maians (Subseu del MuVIM).

12.30 h Passeig amb bicicletes antigues.

16.00 h Visita guiada al Museu Arqueològic.

 

Diumenge 14

10.00 h Recepció del grup modernista al Porrat de Sant Antoni.

11.00 h Visita turística guiada i teatralitzada al Museu Etnològic i Biblioteca Tamarit, i també al Museu Casa de Maians (Subseu del MuVIM).

16.00 h Visita guiada al Museu Arqueològic.

A banda del Mercat Modernista, enguany també estaran presents en el Porrat del pròxim cap de setmana diverses associacions festives d’Oliva, però en la plaça de Ganguis, on s’han sortejat els diversos llocs per tal de decidir la seua ubicació. En concret seran les germandats de la Pietat, l’Ecce Homo i el Cautivo de la Setmana Santa d’Oliva, les filades Marràqueix i Jaume I dels Moros i Cristians d’Oliva; els Festers del Rebollet i el Crist, i l’Associació de Veïns Barri del Pinet d’Oliva.

 

Porrat tradicional (dia 17) i Benedicció d’Animals (diumenge 21)

Les activitats del Porrat de Sant Antoni continuaran diumenge dia 21 amb la tradicional benedicció d’animals de Sant Antoni i el repartiment del pa beneït, després de la missa a l’ermita del sant. A més d’un xicotet porrat tradicional, amb fruits secs i torrats i altres llepolies, a la plaça de Sant Roc, el mateix dia de Sant Antoni, el 17 de gener.

De fet al costat de l’església de Sant Roc es té constància de la celebració dels primers porrats de Sant Antoni d’Oliva al segle XVII. També a Sant Roc trobem l’origen de les calderes de Sant Antoni, gràcies al dinar popular que el seu capellà va instaurar davant la misèria de la postguerra perquè els més pobres pogueren sobrepassar millor el fred de l’hivern i que es va mantenir durant dues dècades.

El porrat de Sant Antoni d’Oliva és un dels més tradicionals de la comarca. A més està inclòs en la Ruta dels Porrats de la Mancomunitat de Municipis de Safor. “Dels porrats de gener, Sant Antoni és el primer”, per tant el nostre porrat és el que inicia el calendari dels porrats valencians, que són diversos i se succeeixen al llarg de l’any.

 

Dimecres 17, Festivitat de Sant Antoni Abat

A partir de les 9 del matí i durant tot el dia, celebració d’un xicotet porrat tradicional a la plaça de Sant Roc, amb fruita seca i llepolies.

 

Diumenge 21: Benedicció d’Animals

A partir de les 10.00 h, esmorzar per a carreters i cavallistes, amb gamba i bleda, en el carrer Sant Vicent i a càrrec dels Festers del carrer Sant Vicent. A les 11.00 h i a l’ermita del Sant, missa solemne. A continuació, repartiment del pa beneït i benedicció d’animals.