El regidor Blai Peiró, de Projecte Ciutadans Oliva, informa que les tasques de poda en la carretera de Gandia i el tram final de l’Av. de València varen concloure ahir 15 de febrer.
Durant els darrers dies 13, 14 i 15 de febrer, s’ha estat fent tasques de poda. Les operacions han consistit a eliminar les branques inferiors a una altura de 7 m per la part de la carretera nacional i de 5 m en les vies paral·leles.
Realitzades aquestes operacions, que ara no són tan visibles perquè l’arbrat es troba sense fulla durant l’hivern, es millora la visibilitat dels senyals de trànsit i també el pas dels vehicles, evitant que puga entropessar cap branca en el sostre d’algun camió. A més, millorarà la il·luminació, en descobrir-se les lluminàries que romanen tapades per les fulles durant les èpoques de primavera i estiu. No obstant això, com també s’ha fet públic, les tasques de poda són la primera de les dues grans actuacions previstes per a aquesta zona en 2018, la segona de les quals consisteix en el canvi de lluminàries, eradicant així, els problemes d’il·luminació que la mala ubicació dels fanals i la seua inadequada altura provoquen.
En aquestes tasques però, no s’ha tallat la part superior dels arbres, ja que açò resultaria, per una banda inútil i per altra, contraproduent per a l’arbre i també per al veïnat.
Si s’hagueren tallat les branques de la part de dalt, segons els tècnics que han estat podant, l’arbre iniciaria una brostada de forma lateral dirigint les rames cap a les finques. Aquest problema, amb les tasques que s’ha realitzat, queda resolt, ja que se li ha aplicat una poda que afavoreix el creixement vertical, i així les branques no s’aproximen a les finques, a més que per l’edat i altura d’aquests lledoners, la seua altura ja no s’incrementarà notablement. I sobretot, i molt important, s’ha preservat l’equilibri dels arbres, ja que s’han tallat les branques pensant també en els seus jocs de contrapés natural, assegurant l’estabilitat.
Durant aquests dies, el trànsit rodat per la ciutat s’ha vist modificat, ja que els vehicles que accedeixen pel nord (des de Gandia) a la ciutat s’han vist desviats per vies alternatives per evitar interrompre la circulació. No obstant això, i com és evident, açò ha comportat una saturació de vehicles en algunes de les vies que s’havien estipulat com a alternatives, per això demanem disculpes. Però, aquestes saturacions de trànsit han estat en moments molt puntuals, ja que s’ha donat sempre màxima prioritat a les tasques sobre la carretera nacional per obrir-la com més prompte millor. Tant és així, que dimecres a les 10 h el trànsit estava restablert amb normalitat. La planificació de desviament de trànsit ha estat coordinada amb la Policia Local d’Oliva.
Acabada la intensa feina de tres dies, els serveis de neteja han deixat els carrers en perfecte estat, retirant les branques amb agranat manual i mecànic, i després s’ha netejat amb aigua i sabó les voreres.
És sabut que l’adequada col·locació d’arbres en zones urbanes reporta beneficis notoris per a la salut i la qualitat de vida de les persones.
L’ombra que produeixen disminueix la temperatura ambiental entre dos i huit graus en èpoques en què la calor és sufocant i redueix la força del vent en dies de tempesta; capta les partícules contaminants que suren en l’aire, i el millora transformant el CO2 en oxigen; a més reputades investigacions científiques han demostrat que la presència d’arbres en zones urbanes ajuda a millorar la salut mental i física de les persones; i també, té efectes econòmics, ja que poden suposar una valorització de fins a un 20%, de les vivendes ubicades en carrers poblats d’arbres.
Vistos aquests beneficis, és indubtable que els arbres de la carretera de Gandia són altament beneficiosos per a la ciutadania, sobretot a l’entrada a la població d’una N-332 que està més que comprovat que genera una elevada contaminació, i que seria de justícia per a la nostra ciutat, d’una vegada per totes, que s’aconseguira desviar fora del nucli poblacional.