La sisena edició del festival arriba aquest divendres disposada a muntar una bona festa, sense entrades i amb activitats per al públic infantil
La Fúmiga, Cactus, Reacció, Via Lliure i Trobadorets faran vibrar la Mitja Galta des de les 8.30 de la vesprada
Amb el VI Figatell Sound conclou l’edició més exitosa del cicle ‘Música a la mar’, la banda sonora de les nits d’estiu a les places i carrers de la platja d’Oliva
La música tornarà a ser el fil conductor del capvespre i la nit del divendres de la platja d’Oliva. La sisena edició del Figatell Sound arriba el 24 d’agost amb un tarannà més mariner, més familiar i més engrescador que mai.
La programació s’encetarà a les 20.00 h. Des de la plaça d’Europa eixirà el Correbars, el passacarrer que anirà sumant tota la gent que s’apunte a la festa. Al ritme de la Xaranga de l’Associació Artístico-Musical d’Oliva s’arribarà a la Mitja Galta on l’ambient ja estarà caldejat perquè a les 20.30 h haurà començat el concert de Trobadorets. Aquest grup de Castelló aposta per fer música en directe perquè ballen xiquets i xiquetes, i tots els adults que vulguen.
D’allò més participativa serà també la ludoteca circense que començarà a la mateixa hora amb una pila de jocs i dinàmiques per aprendre i passar una estona entretinguda. Grans i menuts tindran l’oportunitat d’iniciar-se i familiaritzar-se amb els malabars més coneguts: boles, carioques, plats, diables, xanques… aprendre les tècniques bàsiques i jugar amb objectes relacionats: paracaigudes, traga-boles, esquís, roda-bola…
Tot açò tindrà lloc al carrer Alfons el Magnànim, a prop del Club Nàutic. A partir de les 21.45 h i fins les 3 de la matinada, aniran succeint-se els grups protagonistes del Figatell Sound d’enguany.
En primer lloc actuaran Via Lliure, una jove banda creada per músics de l’Horta i la Safor que inicia el seu recorregut musical amb un estil influenciat per altres grups del nostre territori. En un poble de bons músics i bona música, Via Lliure posarà el punt oliver al festival amb versions de clàssics i temes de collita pròpia.
Tot seguit, els pegolins Reacció prendran el relleu. Aquesta banda sorgida de les aules de l’Institut Enric Valor ha estat notícia recentment per la publicació de “5 de Pego”, la nova versió de la mítica “Tres de Pego” de La Gossa Sorda. La cançó va ser un himne en honor de tres veïns de Pego que van morir en lamentables condicions al camp de concentració de Gusen, dependent de Mauthausen. Reacció, un grup que barreja ska, reggae, rock folk i punk, s’implicà en un projecte al seu institut que forma part de la Xarxa Mai Més, en defensa de la memòria històrica.
Des d’Alzira arribarà La Fúmiga, una banda creada el 2012 que reprodueix a casa nostra el fenomen ja conegut a altres indrets del món de portar les agrupacions de vent i percussió del carrer a l’escenari, a l’estil de les bandes balcàniques o les brass banddel centre d’Europa. Amb aquesta instrumentació, barreja de la cultura de banda i l’alternativa, fan un repàs al panorama musical en llengua pròpia, amb l’ska, el punki la música llatina com a referents.
Posarà el punt i final al festival d’enguany Cactus. La formació, nascuda a les comarques centrals, alterna diferents ritmes i ha tancat amb èxit convocatòries com el Feslloch. Cançons com “Fusta”, un dels singles del seu primer àlbum, conté tots els ingredients del còctel estival. Aquesta formació ha vist la llum enguany, però és un projecte que porta dos anys forjant-se. El primer any va ser íntegre per buscar estil, sons, i l’adaptació dels seus membres a una identitat compartida.
A l’hora de sopar ens podrem apuntar al ‘Sopatell’. Hi haurà a la venda tiquets per al pack que inclou un entrepà de figatells (o els ‘vegatells’, l’opció vegana), una cervesa o un refresc i un colpet de regal per tan sols 5 euros.
El VI Figatell Sound posarà el punt final del cicle ‘Música a la mar’, que en la seua tercera edició ha tingut una magnífica resposta per part del públic. El regidor de Cultura, Enric Escrivà, ha agraït la dedicació i la qualitat de totes les formacions implicades. “El caràcter local del cicle ha permés mostrar el talent musical del poble, la diversitat de propostes i el bon fer dels nostres músics. Gràcies a elles i ells hem pogut mantindre la nostra màxima: fer cultura del poble i amb la gent del poble.”
“Una bona prova d’aquesta manera de treballar és el propi festival, on han jugat un paper important les associacions locals”, apunta el regidor de Joventut, Àlex Salort. És el cas de Joves d’Oliva en Moviment, promotors del Figatell Sound, i Cua-roja, que muntaran un ‘punt violeta’ en la zona d’activitats per facilitar material formatiu en matèria LGTB. Escrivà i Salort també han volgut agrair la complicitat de Suport Produccions per mantindre les millors expectatives de cartell, tot i els canvis de data que les previsions meteorològiques van forçar.