Salta al contingut

Premsa

Gran acceptació a les dinàmiques d’emprenedoria iniciades pel departament d’Agricultura de l’Ajuntament d’Oliva per aportar un canvi de tendència en la diversitat i la comercialització dels productes agraris

El Casal Jove va acollir ahir de vesprada la xerrada “Claus per a comercialitzar amb èxit productes agroalimentaris” i en la que es va comptar amb tres emprenedors d’èxit amb una trajectòria en el món agrari. Activitat organitzada per la Conselleria d’Agricultura, Medi Rural i Canvi Climàtic i amb la col·laboració del departament d’Agricultura d’Oliva.

Els ingredients de l’èxit, segons els ponents, van ser: perseverança, visió empresarial, aprenentatge continuat, associacionisme, il·lusió i estima, molta estima per la seua terra i confiança amb el producte que estan elaborant.

Tots tres tenien un denominador comú, calia reinventar-se i donar a conéixer la història del seu producte, l’arrel que els unia a la terra mare i l’element que els diferenciava de la resta de productes que competeixen en el mercat.

Alguns van decidir dimensionar el seu àmbit comercial en les comarques valencianes com per exemple l’empresa Cervezas Artesanas Marina Alta de Beniarbeig; altres com, Matafruit de Vilareal, van apostar per la venda directa a través d’Internet, ampliant el seu mercat a la resta de països però sense perdre la marca d’identitat valenciana i finalment, Horta Viva ens va fer una exhibició de rutes turístiques basades en l’agricultura autòctona de les diferents comarques. En l’horta per exemple el cultiu i la confecció de la xufa, en la Safor la taronja i els alvocats, i en la Marina Alta la cirera. Tots els, exemples que acaben sempre amb un tast gastronòmic i sempre reivindicant els productes de temporada i el comerç de proximitat.

En la xerrada els empresaris van explicar que un altre tipus de comercialització és possible, ens ho van deixar clar ahir en aquesta taula rodona, ara cal que Europa sume i considere els nostres productes, que són de primera qualitat, no com una moneda de canvi, sinó com el motor de subsistència de les nostres famílies i els lligams culturals i socials que tenim a la nostra terra.

Agrair a tots els ponents, Miguel Minguet (Horta Viva de Meliana), Manuel Mata (Matafruit de Vila-real) i Patrizia Crespí (Cervezas Artesanas Marina Alta de Beniarbeig) i Juan José Lliso (Tècnic d’Investigació i Desenvolupament de Transferència Tecnològica de la Conselleria d’Agricultura), a la Conselleria d’Agricultura i també a tots els participants, els nostres agricultors.

Des del departament d’Agricultura s’espera continuar amb aquest tipus d’accions formatives que són un estímul i una excel·lent manera de motivació per al futur de la nostra agricultura.