Salta al contingut

Premsa

Oliva combat les plagues del camp amb la solta controlada d’insectes depredadors

El Departament d’Agricultura de l’Ajuntament d’Oliva aposta per un canvi metodològic per al tractament de les diferents plagues que pateix el sector agrari.

Hui de matí, el regidor d’Agricultura, Miquel Doménech, acompanyat de dos agricultors locals, s’ha reunit amb Josep Sarrió, responsable tècnic del Servei de Sanitat Vegetal i Protecció Fitosanitària que pertany a la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Transició Ecològica, amb la finalitat de buscar una solució al problema ocasionat per les diferents plagues que amenacen la bona productivitat del nostre camp.

«Estem apostant per un canvi metodològic en la producció agrària, denominat producció integrada, que consisteix a introduir mecanismes de producció natural que asseguren, a llarg termini, una agricultura sostenible. El control biològic en males herbes inclou agents herbívors i patògens per a les plantes a eliminar. Els depredadors, com ara la marieta i crisopa, són espècies de vida lliure que consumeixen un gran nombre de preses durant la seua vida.»

En una primera actuació es farà una solta en diferents punts del nostre terme d’un insecte anomenat Cryptoleamus Montrouzieri de nom comú «Marieta» que és un depredador voraç i molt eficaç de diferents plagues que afecten el nostre camp. Si s’obtenen els resultats esperats, està previst que la solta es faça de forma habitual durant la temporada de producció.

En una segona actuació, els tècnics de Conselleria faran una solta massiva i controlada d’un paràsit anomenat Anagyrus Aberiae per controlar altre paràsit com el Cotonet de les Valls, paràsit que és molt més específic d’aquesta plaga que ja està afectant-nos en molts punts del nostre terme.

En aquest moment es farà la prova, amb una dins del terme municipal, i el seguiment amb l’ajuda dels agricultors per veure quins són els resultats. «Des del Departament d’Agricultura estem conscienciats per afrontar aquest canvi de control de plagues i posarem tot l’esforç i treball perquè els nostres agricultors estiguen sempre acompanyats i assessorats, i puguen afrontar dit canvi. En aquest sentit estem treballant en una programació de cursos, xarrades i formació continuada de la mà d’especialistes en la producció integrada», ha assegurat el regidor.

Miquel Domench explica que la finalitat d’iniciar aquesta metodologia per al control de les plagues està coordinada amb la conselleria i té com a finalitat l’obtenció de dades per poder elaborar patrons específics per frenar l’afecció del Cotonet i d’altres plagues.

Les directrius europees ja fa anys que van marcar un full de ruta per eliminar del mercat productes fitosanitaris altament contaminants per a les persones i per al medi ambient. Per aquest motiu, de forma progressiva, cada any es retira del mercat algun producte que s’utilitza freqüentment en agricultura per a combatre les plagues, deixant desprotegits els nostres camps.

Però també és cert que les investigacions biològiques cada vegada estan més avançades i la lluita contra les plagues implica recuperar l’equilibri animal natural i soltar insectes beneficiosos per previndre, reduir o eliminar àcars, males herbes i/o malalties de les plantes. En definitiva és un sistema de control que fa servir la depredació, el parasitisme, l’herbivorisme, la confusió sexual, l’esterilització o altres mecanismes naturals.