Salta al contingut

Premsa

La regidora d’Hisenda proposa la modificació de l’ordenança fiscal de l’IBI per a dotar-la de més carácter social

La tinent d’alcalde delegada d’Hisenda, Ana Morell, ha presentat una proposta de modificació de l’ordenança fiscal de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) que es presentarà al plenari del proper dijous, 30 d’octubre, per a la seua aprovació.

 

Aquesta modificació incorpora tres novetats respecte a l’actual ordenança en vigor, i té com a principal objectiu “el de ser una ordenança més social i que puga beneficiar a més families i col·lectius de la nostra societat en augmentar les bonificacions” indicava la edil Ana Morell.

 

La primera de les novetats és la que fa referència a la modificació dels tipus impositius del IBI. D’aprovar-se la modificació plantejada, l’IBI Urbana es reduirà del 0.91% actual al 0.86%, mentre que, l’IBI Rústica s’incrementaria mínimament del 0.5% actual al 0.55%.

 

Pel que respecta a l’IBI Urbana, esta baixada dels tipus impositius compensarien el 8% d’increment que han patit els nous valors cadastrals de les vivendes amb la revisió realitzada en 2014. En segon lloc, l’increment de l’IBI Rústica del 0.5% al 0.55% no afectarà els propietaris de cultius però si afectarà a vivendes diseminades (construccions fora d’ordenació) ja que a causa d’un canvi en la normativa actual aquestes construccions deixaran de tributar com IBI urbana i passaran a tributar com IBI Rústica. Considerem que això és totalment injust i, per això, aquest xicotet increment. Amb aquesta modificació es distribueix la càrrega fiscal entre aquestes vivendes fora d’ordenació”.

 

La proposta de modificació de l’actual ordenança complix, segons la regidora d’Hisenda, amb els compromisos adquirits per l’actual govern municipal amb els seus ciutadans en data 17 de juny de 2014, data en que es va aprovar el nou Pla d’Ajust que substituïa l’anterior.

 

La segona de la novetats importants que incorpora esta modificació de l’ordenança de l’IBI és un canvi en les bonificacions per a famílies nombroses per tal que més unitats familiars puguen tindre accés a estes reduccions en els seus impostos municipals. “El que hem plantejat és un increment dels umbrals del IPREM (Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples que és l’index de referència a Espanya per a l’assignació d’ajudes i subsidis) amb el conseqüent increment de la renda per càpita per tal que més famílies de la nostra ciutat puguen beneficiar-se d’estes bonificacions” assenyalava la regidora Ana Morell. Un exemple d’estes bonificacions es pot veure al següent quadre per a una familia de 5 membres:

 

 

RENTA ANUAL BONIFICACIONS BONIFICACIONS (AMB UN FILL/A AMB DISCAPACITAT
– 14.910 euros 80% 90%
– 26.092 euros 40% 50%
– 37.275 euros 30% 40%
– 50.000 euros 20%
– 75.000 euros 10%

 

Des de la regidoria d’Hisenda s’ha indicat que, en cas d’aprovar-se esta modificació en l’ordenança, estes bonificacions s’hauran de sol·licitar per part de les persones interessades a l’Agència Tributària de l’Ajuntament d’Oliva abans del 31 de desembre de 2014.

 

La incorporació d’estes bonificacions que afecten a families nombroses han estat tractades amb l’associació de famílies nombroses de la Comunitat Valenciana (ASFANA). La seua vicepresidenta, Arantxa Martín, ha qualificat esta nova ordenança com a “pionera i un exemple per a altres administracions locals”.

 

La tercera de les novetats fa referència a les parelles separades/divorciades ja que amb esta modificació que es planteja els dos nuclis familiars (pare i mare) podran acollir-se de forma individual (els dos) a estes bonificacions. “Les administracions locals han de modernitzar les seues normatives i adequar-les al model de família actual”.