Salta al contingut

Premsa

9 anys després del que estava previst, per fi s’han retirat les torres elèctriques de Canyaes 8 de la platja d’Oliva

Hui (18-11-2015) s’han retirat les dos grans torres elèctriques de Mitja Tensió del carrer Tintorera de la platja d’Oliva que, des de l’any 2005, han estat enmig de la calçada d’este carrer de la urbanització de Canyaes 8.

La setmana que ve es posaran en servici les línies de Baixa Tensió i es faran comprovacions comptador per comptador. Així, el dilluns 30 es procedirà a la retirada dels pals elèctrics i les casetes de la llum que envaeixen les altres calçades. D’aquesta forma es posarà fi a una de les seqüeles del pas de la constructora Midascon per Oliva (més coneguda per Aigua Blanca IV).

Les obres d’urbanització de les Unitats d’Actuació Canyaes 7 i Canyaes 8 porten des de l’any 2006 pendents de finalització. Com a conseqüència d’això, les torres elèctriques de Mitja Tensió del carrer Tintorera han format part del paisatge d’este sector des de fa 10 anys, amb el greu perill que suposaven per al trànsit rodat.

Hui, després de mesos i mesos de treballs tècnics i administratius, per fi s’han solucionat els problemes que presentaven les instal·lacions elèctriques. Ahir es va posar en servici el Centre de Transformació del carrer Sorell (UA Canyaes 8), i, per tant, hui s’han pogut retirar les torres de Mitja Tensió.

Les obres de les unitats d’Actuació Canyaes 7, Canyaes 8 i Bomba van començar en novembre de 2004, i es van donar per finalitzades en setembre de 2006. Però les instal·lacions elèctriques no es van posar en funcionament, perquè Iberdrola no va recepcionar ni els Centres de Transformació, ni les línies de Mitja i Baixa Tensió.

Per esta raó, es van quedar en la calçada dels carrers d’estes unitats d’actuació les torres elèctriques, i els pals i les casetes de la llum de les antigues línies que donaven subministre a les vivendres preexistents.

Durant estos 10 anys els usuaris dels carrers Tintorera, la Mabra, Demetrio Pi, etc. han patit la presència d’obstacles perillosos en les calçades. Així com la de pals elèctrics a l’interior de les seues parcel·les, mentre esperaven que se solucionara esta situació que s’ha prolongat durant tants anys.

Per fi, després de mesos i mesos de treball per part de la direcció facultativa, dels tècnics municipals i de la nova empresa contractista, Elecnor, per fi es veu la llum al final del túnel. El dimarts 17 de novembre es va posar en servici el nou Centre de Transformació del carrer Sorell, que prompte donarà subministre a les vivendes del sector.

Hui, 18 de novembre, s’ha procedit a la retirada de les 2 grans torres elèctriques de Mitja Tensió que envaïen la calçada del C/ Tintorera. El dimecres de la setmana que ve (25-11) es posaran en servici totes les línies de Baixa Tensió del sector, energitzant-se els comptadors particulars.

D’aquesta forma, el dilluns 30 de novembre està prevista la retirada de tots els pals de les línies de Baixa Tensió del sector. Començant per les del carrer la Mabra que envaeixen perillosament la calçada des de fa 10 anys.

Una delegació de l’Ajuntament d’Oliva encapsalada per l’alcalde, David González i el regidor de Gestió i Disciplina Urbanístiques, Vicent Canet, ha estat present este matí en la retirada de les torres. Aquest últim, com a responsable polític ha valorat molt positivament la posada en servici del Centre de Transformació de Canyaes 8, i la retirada de les torres elèctriques de Mitja Tensió del carrer Tintorera. És el principi del final, afirma. En qüestió de dies, totes les vivendes de Canyaes 7 i de Canyaes 8 rebran subministrament per les línies subterrànies de Baixa Tensió, i es podran retirar els cables, els pals i les casetes de la llum.

“És una notícia que portem 3 anys esperant. Estem treballant des de l’any 2013 en la solució d’este greu problema. No ha estat gens fàcil solucionar l’embolic administratiu, primer, ni l’embolic tècnic, després. Quan les coses no es fan quan toca i com toca, després tot costa molt més de solucionar. Igual que passa en el cas d’Aigua Blanca IV, les decisions que s’han pres no han estat, ni molt menys, les més encertades. I això ha complicat molt, molt, molt, la solució dels problemes”.

“Finalment, vull agrair la col·laboració de les moltes persones que m’han ajudat a resoldre estes urbanitzacions. A banda dels tècnics municipals, han hagut persones a les quals els estic molt agraït: a Paco Barreres per la seua generositat, a Isabel Santapau per les seues orientacions jurídic-administratives, a l’enginyer Pepe Gil per la seua desinteressada i abundantíssima col·laboració. I també a José Maria Sepúlveda i Alfonso Garzón. Sense les aportacions i la complicitat de tots ells, no haguera estat possible este final feliç”.

Principals fites històriques de la urbanització de les unitats d’actuació

En octubre de 2003 la Comissió de Govern va aprovar definitivament els projectes d’urbanització de les Unitats d’Actuació Canyaes 7, Canyaes 8 i Bomba.

En maig de 2004 li se van adjudicar els 3 contractes d’obres d’urbanització a la mercantil MIDASCON, la mateixa d’Aigua Blanca IV.

Les obres (de les 3 UUAA) van començar en novembre de 2004, i es van donar per finalitzades en setembre de 2006.

El 12 de juny de 2008 MIDASCON S.L. va comunicar a l’Ajuntament la presumpta finalització dels treballs d’instal·lacions elèctriques.

També l’estiu de 2008 MIDASCON va presentar 5 estranyes certificacions més, per valor de 209.000 euros. Estes certificacions, en l’actualitat, es troben en litigi contenciós administratiu.

En desembre de 2008 MIDASCON SL va presentar sol·licitud de concurs voluntari de creditors davant el Jutjat del Mercantil núm. 2 de València.

I li va comunicar a l’Ajuntament d’Oliva la seua voluntat de resoldre els contractes subscrits: Aigua Blanca IV, Canyaes 7, Canyaes 8, Bomba, i altres 2 contractes.

Però l’Ajuntament únicament va iniciar la resolució del contracte d’Aigua Blanca IV, sense resoldre els contractes de les 3 unitats d’actuació de Canyaes 7, Canyaes 8 i Bomba. En conseqüència, tampoc es van confiscar les fiances (257.000 euros), ni es va poder contractar a una nova empresa constructora.

Full de ruta seguit per solucionar els problemes de Canyaes 7 i 8

El 22 de setembre de 2014 es va citar al contractista a practicar una visita a les obres indicant quines eren les obres mal executades, i li se va donar un mes per subsanar-les.

El 3 de novembre de 2014 es va comprovar que no s’havien subsanat les deficiències i es va procedir a la resolució contractual, i a la recepció, amb disconformitat, de les 3 Unitats d’Actuació.

En desembre de 2014 es va contractar l’assessorament de l’enginyer industrial José María Sepúlveda, qui posteriorment va desenvolupar les tasques de direcció facultativa.

En gener de 2015 es va contractar a la nova empresa instal·ladora, Elecnor, que s’ha encarregat de finalitzar les obres: reparant les instal·lacions elèctriques necessàries, posant en marxa el CT del C/Sorell, i retirant les torres, pals i casetes de la llum.

Foto 2