Salta al contingut

Premsa

Oliva adquireix noves obres per al seu Fons Històric Municipal

Tot el material es troba en acceptable estat de conservació i ha estat adquirit a l’antiquari de Xàtiva Vicent Llorens per la quantitat de 3.432 euros

L’Arxiu Municipal d’Oliva ha ampliat de manera notable el seu Fons Històric amb la incorporació d’un lot de llibres i documents d’especial significació per a la ciutat. L’anunci ha estat realitzat aquest matí pel regidor de Cultura i Biblioteques, Enric Escrivà, i per l’arxiver municipal, Vicent Olaso.

El lot conté en primer lloc un volum imprés de l’obra “Apologeticon panegyricon” de Joan Baptista Anyés, dedicada a Francesc Gilabert de Centelles, tercer comte d’Oliva, que finançà la publicació, i de qui Anyés va ser preceptor per voluntat expressa de Serafí de Centelles, oncle seu. En el volum es troben a més una Elegia i una Epístola en defensa de la fe catòlica, que són obres de difícil localització.

Joan   Baptista Anyés fou un sacerdot, teòleg i escriptor humanista valencià nascut el 1480 i mort el 1553.  D’origen genovés, el seu cognom era Agnese, però es naturalitzà amb la forma d’Anyés, encara que també hi apareix com Agnes i llatinitzat com Agnesius. També va gaudir de l’amistat dels ducs de Gandia, de Ferran d’Aragó, duc de Calàbria i de la seua segona esposa, Mencía de Mendoza. També tenia amistat amb el pintor Joan de Joanes, que el va el va immortalitzar en la taula de Les Noces místiques de Santa Agnès amb el venerable Agnesi, conservat en el Museu de Belles Arts de València, i en El baptisme de Crist, conservat a la Catedral de València.

Prevere beneficiat de la seu de València, lloà la causa nobiliària contra els agermanats i predicà als vassalls moriscos de la Vall de Cofrents i Aiora, fou un llatinista admirable i predicador famós. Va morir a l’agost de 1553 a València, a la casa que li havia cedit el seu protector, el Comte d’Oliva, a la vora del monestir d’agustines de Sant Julià, on fou soterrat. Com a antierasmista va escriure Apologeticon panegyricon en 1550, on defensa sant Jeroni enfront de les acusacions d’Erasme.

En segon lloc, l’Arxiu ha adquirit un lligall miscel·lani de documents pertanyents a l’almirall Gabriel Ciscar i la seua família, datats al segle XIX, i que contenen correspondència  personal i econòmica, de la gestió del patrimoni familiar, testaments i herències, etc.

El tercer document és un  imprés de l’any 1756 titulat “Demostración que asiste a la Villa de Oliva en el pleito sobre el condominio del agua de las dos puertas para las siete partidas con la Fuente de Encarroz”. Com el seu nom indica, conté documentació al voltant del plet que enfrontà Oliva, La Font i en un primer moment també Potries sobre drets de reg i distribució d’aigües durant bona part del segle XVIII. Les set partides esmentades al títol són les de Calçada, Patins, Les Fonts, Ull de la Mola, Camí del Mar, Xeresa i Reg Nou.

Finalment, el lot es completa amb el llibre del Pare Damian Fonseca titulat “Justa expulsión de los moriscos de España”, publicat originalment a Roma el 1612. El volum adquirit per l’Arxiu Municipal és una reedició publicada el 1878 per la Sociedad Valenciana de Bibliófilos, y limitada a 200 exemplars. En ser Oliva terra on vivia una quantitat significativa de població morisca, l’obra del Pare Fonseca adquireix especial rellevància, en narrar casos específics d’Oliva, com ara l’enterrament d’una dona morisca segons els rictus musulmans. Tot el material es troba en un estat acceptable de conservació.

El regidor de Cultura, Música i Biblioteques, Enric Escrivà, ha destacat la importància de les obres adquirides “atesa la seua rellevància i pel fet que s’augmenta així el nostre Fons Històric, dotant-lo de major valor, alhora que enriquim el nostre patrimoni”.

P1270041 P1270057