Salta al contingut

Premsa

Jornada sobre citricultura a Oliva al Centre Social de Sant Francesc

La Unió de Llauradors i Ramaders, amb la col·laboració de la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament d’Oliva, organitza aquest divendres, 16 de desembre, a les 19.30 h al Centre Social de Sant Francesc, la xerrada informativa “Efectes de l’acord amb Sud-Àfrica en la citricultura d’Oliva”. A la xerrada s’abordaran diverses qüestions d’interés, com ara de quina forma afectarà aquest acord, quins són els riscos fitosanitaris o quines han estat ja les seues conseqüències.

El recent Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i diversos països de l’Àfrica Meridional (entre ells, el més important, Sud-àfrica), aprovat el passat 14 de setembre en el Parlament Europeu (la Comissió Europea va donar el vistiplau al juny) suposarà, i de fet ja ha suposat enguany, uns efectes negatius sobre la citricultura valenciana en general i la d’Oliva en particular.

“En primer lloc, l’ampliació del període d’exportació amb aranzels reduïts suposarà una major presència de cítrics sud-africans en els nostres mercats, i per tant, competint amb les nostres produccions” assenyalava el regidor d’Agricultura, Gabriel Oltra.

I el que és més perillós, segons el punt de vista de la Unió de Llauradors i Ramaders, és la presència de la malaltia coneguda com Taca Negra (Citrus Black Spot) en els cítrics, i resta de material vegetal, sud-africans i que encara no tenim a la Unió Europea, i que una importació sense controls més exhaustius que els actuals suposaria un major cost de producció per als nostres citricultors, fent inviable per tant, el cultiu.

Per tant, l’objectiu final d’aquesta xerrada és traslladar amb major concreció als citricultors el contingut i efectes de l’acord per poder tindre més informació i adoptar la millor decisió per al futur de la seua explotació.