Salta al contingut

Premsa

El ‘Mercat del 9’ i la lectura de la ‘Crònica’ centren la programació del #9aOliva

Al 9 d’Octubre, Dia dels valencians i valencianes, se centraran la major part d’activitats organitzades per la Regidoria de Cultura, Música i Biblioteques en el programa del #9aOliva. Un mercat tradicional valencià ens permetrà assaborir productes de proximitat i conéixer artesans i productors d’Oliva i les comarques centrals

Tres agrupacions oliveres posaran la música i el ball tradicional en una jornada on l’alumnat de la ciutat ens aproparà la figura de Jaume I. Tot seguit fem un recorregut per allò que ens espera a Oliva en el dia que rememorem el nostre naixement com a poble

El Dia dels Valencians començarà a les 10.00 h amb l’obertura del “Mercat del 9”, situat al passeig de Gregori Maians, entre la Biblioteca de l’Envic i l’Escola Municipal La Taronja. Concebut com una mostra popular d’alimentació i artesania, el públic podrà trobar productes naturals, artesans i ecològics, com ara mel i melmelades, xocalate, cerveses, embotits i formatges, coques i pastissos dolços i salats, conserves naturals, cerveses, licors d’herbes, fruits secs…; però també artesania ceràmica i tèxtil, llibres sobre salut i alimentació, o productes gurmet i d’herboristeria.

Processó cívica i una aproximació a Jaume I

A mitjan matí hi haurà l’acte institucional, que pretén atorgar el protagonisme a la ciutadania. Amb una concentració prèvia a les 11.00 h, la processó cívica arrancarà des del passeig de Gregori Maians, i arribarà fins a la plaça de Jaume I. Allà hi haurà una lectura compartida del Llibre dels fets o Crònica de Jaume I, amb un marcat caràcter didàctic.

Alumnes de Secundària dels col·legis El Rebollet i Sant Josep de la Muntanya, i els instituts Gabriel Ciscar i Gregori Maians d’Oliva seran els encarregats d’apropar-nos a la figura de Jaume I, amb passatges com els següents:

“Pròleg. Intenció del llibre

Amb el propòsit que els homes coneguen, després de la nostra vida mortal, allò que nós hem fet amb l’ajuda del Senyor totpoderós, en qui és autèntica Trinitat, deixem per memòria aquest llibre a aquells que vulguen escoltar les gràcies que Nostre Senyor ens ha atorgat”.

“I, quan  vingué l’endemà … per tal que els cristians sabessen que València era nostra … calia que posassen la nostra senyera a la torre que ara es del Temple … i, quan veiérem la nostra senyera dalt de la torre, descavalcàrem, i ens giràrem cap a orient i ploràrem dels nostres ulls, i besàrem la terra per la gran mercè que Déu ens havia fet”.

La selecció dels fragments ha anat a càrrec de Vicent Olaso, arxiver de l’Ajuntament d’Oliva i historiador. Tot seguit, es farà l’ofrena d’una corona de llorer a Jaume I.

Música tradicional valenciana i del món

L’itinerari d’anada i tornada estarà acompanyat dels balls del Grup de Danses Raval i Vila, que interpretarà la Dansà d’Oliva, i la música de la Colla de dolçainers i tabaleters Sarabanda.

De tornada al mercat, a partir de les 13.00 h, tindrà lloc l’actuació de Marjal Groove Project, formació instrumental liderada per l’oliver Joan Mont que recull un bon grapat de les nostres melodies tradicionals i altres de nova creació, impregnades amb l’aroma d’estils d’arreu del món, com el Jazz, la Bossa Nova o els ritmes africans. Un bon moment per reprendre el passeig pel mercat o per prendre alguna cosa als establiments de la zona, mentre gaudim de l’actuació de l’agrupació olivera.

El regidor Enric Escrivà ha fet una crida a la participació ciutadana, “a prendre part d’una festa del poble i feta per al poble, de marcat caràcter ciutadà i d’afirmació valenciana.”