Salta al contingut

Premsa

El brigadista internacional Josep Almudéver obri demà dimecres el II Cicle ‘Fem Memòria’

L’intel·lectual il·lustrat impartirà una conferència històrica, a les 20.00 h a la Biblioteca de l’Envic. A las 13.30 h, se celebrarà un acte de benvinguda oficial a l’ajuntament

Els Serveis Culturals i la Xarxa de Museus de l’Ajuntament d’Oliva han programat un total de tres activitats culturals orientades a la recuperació de la memòria històrica i democràtica, que es desenvoluparan del 18 d’abril al 13 de maig.

El II Cicle ‘Fem Memòria’ arrancarà de la mà del milicià i brigadista internacional Josep Almudéver, que visitarà Oliva demà dimecres, 18 d’abril. Fill de pares valencians i nascut a Marsella fa 99 anys, Almudéver és un dels últims veterans de la Guerra Civil que continuen transmetent el seu llegat: un extens repertori de vivències i testimonis d’incalculable valor històric. Lluitador infatigable per les llibertats i la justícia, la Generalitat va distingir-lo l’octubre del 2016 com a Ambaixador de la Comunitat Valenciana, on torna tots els estius per no perdre la seua identitat.

Al llarg de la jornada, l’únic supervivent conegut de les Brigades Internacionals compartirà una xerrada amb els alumnes de Batxillerat dels instituts Gabriel Ciscar i Gregori Maians; mentre que l’alcalde David González i regidors del consistori, el rebran a les 13.30 h al saló de plens de l’ajuntament, on se celebrarà una recepció oficial en reconeixement a la seua trajectòria. Posteriorment, Almudéver deixarà constància de la seua visita signant en el Llibre d’Honor de l’ajuntament. De vesprada, a les 20.00 h, el brigadista oferirà una conferència històrica en la Biblioteca de l’Envic. L’historiador Antoni Simó serà l’encarregat de presentar-lo.

La programació continuarà el divendres, 27 d’abril, a les 20.00 h al Teatre Olímpia amb l’estrena del documental “Els camins de la memòria”. Al maig, del 2 al 13, el Museu Etnològic acollirà l’exposició itinerant “No tindreu pau després de la guerra”, realitzada per l’Aula d’Història i Memòria Democràtica de la Universitat de València.

Segons el regidor de Cultura, Enric Escrivà, el conjunt d’activitats volen ser un “homenatge del poble, a través de la cultura, a totes aquelles persones qui van patir persecució política per les seues idees.”

Escrivà ha recordat que la recuperació de la memòria històrica és una “necessitat i un dret, el dret a no oblidar; però, a més a més, constitueix un instrument de difusió cultural, com ocorre ja amb normalitat en altres països d’Europa.”

Més informació en oliva.es/noticia/44982