Salta al contingut

Premsa

L’Ajuntament d’Oliva inicia els treballs per controlar les colònies de gats

A ningú li passa per alt, que a Oliva, igual que altres municipis, existeix una gran població de felins arreu de tot el municipi.

En principi, cap problema respecte de la seua conducta, no són animals agressius i, per tant, l’espècie no està catalogada com a perillosa. El problema dels gats és que s’organitzen en grups al voltant de contenidors i es reprodueixen molt i en molt poc de temps. Això genera problemes d’insalubritat.

El cas és que la seua adaptació al medi ha passat per sobreviure al voltant dels contenidors del fem, prop dels llocs on es genera molt de menjar, restaurants, supermercats… També solen haver-hi assentaments prop de col·legis i en algun lloc on se senten segurs.

Siga com siga, Oliva té un problema, i juntament amb altres municipis, s’ha mirat quina podria ser la solució per, almenys, tindre la colònia controlada.

Després de diverses reunions amb l’Associació de Vedama, s’ha arribat a la conclusió que la millor opció per a controlar la seua proliferació és l’esterilització.

Com no podria ser altra manera, el Departament de Salut Pública i el col·lectiu de voluntaris de Vedama, han establert l’estratègia per anar treballant en aquest sentit. S’han comprat gàbies i s’ha estudiat el nombre de colònies, i a partir d’aquestes dades s’ha marcat un ordre de prioritat d’acord amb el nombre de la població felina, per tal d’anar fent esterilitzacions i tornar l’animal a la seua colònia.

Una colònia controlada consisteix en la supervisió, per part de voluntaris de Vedama, del nombre de població felina, de la salut dels seus individus, i de donar-los menjar per a tindre’ls controlats. És aconsellable que els ciutadans en general no donen menjar als animals; el que es pretén és que les colònies s’agrupen i els voluntaris de Vedama puguen fer el seguiment d’aquest assentaments.

La regidora Imma Ibiza, juntament amb la representació de Vedama, volem fer una crida a aquelles persones que tinguen inquietud per ajudar en els treballs de recollida de gats per a la seua esterilització, i per al control de les colònies, que es posen en contacte amb l’Associació de Vedama per coordinar els treballs; qualsevol ajuda serà benvinguda.

És evident que el nostre entorn està canviant, i ho fa molt abans que l’ésser humà se n’adone que tenim un problema i reaccione. Per posar exemples molt evidents, i molt recents del canvi en el comportament de certes espècies que ens ha sobrevingut i que té a veure amb el canvi climàtic o el canvi en els hàbits en la vida de les persones:

-Mosquits durant tot l’any, a causa de la tendència del canvi climàtic cada vegada més tropical.
-Porcs senglars, és vox populi el problema que estan generant aquests animals en l’agricultura i també problemes de seguretat en el trànsit. Aquests animals es reprodueixen molt i cada vegada s’assenten més prop de les zones urbanes, tot i que realment el seu hàbitat és la muntanya.
-Coloms, una altra plaga que genera molta insalubritat i que a hores d’ara també cal controlar.
-Abelles i vespes, les primeres protegides, les segones considerades com a plagues i perilloses. L’increment d’abelles, en part, es deu al canvi de cultiu, de la taronja a l’alvocat i també a un increment de l’activitat econòmica de l’apicultura.

Podríem continuar amb l’observació de certs canvis entre la fauna, que alteren l’ecosistema i tenen repercussió en la salut de les persones, però no és el cas. El que sí que és evident és el fet que aquest problema no és un problema aïllat d’Oliva; afecta a molts municipis, i les polítiques i estratègies per a combatre’l han d’anar de la mà d’institucions autonòmiques o estatals.