Salta al contingut

Premsa

Oliva celebra el dissabte 2 de febrer la presentació dels càrrecs festers dels Moros i Cristians del 2019

Foto: presentació de càrrecs 2018, 3/02/2018

 

Els capitans i ambaixadors del 2019 pertanyen a les filades Mosqueters, pel bàndol cristià, i Almoràvits, pel bàndol Moro

 

La Federació de Moros i Cristians d’Oliva, amb la col·laboració de la Regidoria de Festes de l’Ajuntament d’Oliva, que encapçala Pepe Salazar, ha organitzat per al dissabte 2 de febrer, el nomenament dels càrrecs festers dels Moros i Cristians d’Oliva de 2019, a les 19.00 h i en el teatre Olímpia, i el sopar de gala posterior en els Salons Bacarrà, tot emmarcat en els actes de la celebració del Mig Any Fester.

El fet de realitzar-se en el teatre Olímpia és una novetat d’enguany, per tal de donar-li més solidesa i contingut a l’acte del nomenament dels càrrecs. Allí participaran com a protagonistes els capitans i ambaixadors de 2019 corresponents a la Filada Mosqueters, pel bàndol Cristià, i a la Filada Almoràvits, pel bàndol Moro.

Començaran així les celebracions del Mig Any Fester dels Moros i Cristians d’Oliva, que es duran a terme aquest dissabte 2 de febrer i també el dissabte 9 de febrer, que tindrà lloc el tradicional concurs de putxeros i el lliurament de premis del Concurs de Cartells i Dibuixos.

El nomenament del dissabte pròxim inclourà també la presentació de l’abanderada de la Federació per a l’any 2019, Núria Montero Llopis, i un homenatge a dos festers d’honor.

En primer lloc es cridarà a l’escenari els càrrecs Festers de 2018, que rebran als capitans i ambaixadors de 2019 i els lliuraran un pergamí com a símbol del traspàs del càrrec.

Els càrrecs festers dels Moros i Cristians d’Oliva 2019 són:

  • Bàndol Cristià, Filada Mosqueters
    • Capità: Jaime García Lorente
    • Ambaixador: Iván Chamorro López
  • Bàndol Moro, Filada Almoràvits
    • Capità: Miquel Lleches Colomar
    • Ambaixador: Fco. José Cardona Germán (Paco el Manyano)

Cadascun dels esmentats càrrecs realitzarà un discurs dirigit als festers, dels quals seran representants en l’exercici Fester de 2019.

En la segona part de l’acte es farà lliurament de les Distincions Honoràries a dos Festers d’Honor. Cadascuna de les Juntes de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva té la possibilitat, durant el seu mandat de tres anys, de fer lliurament de quatre Distincions Honorífiques de Fester d’Honor a festers honorables i amb mèrits destacats dins del món de la Festa de Moros i Cristians.

Seguint aquestes bases, la Federació de Moros i Cristians d’Oliva ha decidit atorgar enguany dues distincions honoràries més, com a Festers d’Honor, a dos il·lustres Festers que se sumen al llibre d’honor dels Moros i Cristians d’Oliva, juntament amb els nomenats l’any passat: Rafel Boronat Llinares i Antonio Mascarell Climent. Els Festers d’Honor que es distingiran en aquest 2019 seran:

  • Juan García Pérez, membre de la Filada Mosqueters, fou president de la seua filada, on a més va ser tresorer i secretari. Fou un dels precursors d’instaurar els alardos d’arcabusseria en la festa olivera.
  • Arturo Tomàs Camps, membre de la Filada Mudèjar, re fundador de la seua filada, i membre de la Junta Central de Moros i Cristians d’Oliva (antiga Federació) entre els anys 1993 i 2004.

Per la seua banda, el Regidor de Festes, Pepe Salazar, ha volgut donar l’enhorabona tant als festers d’Honor com als càrrecs festers del 2019: “la meua més sincera felicitació als Festers d’Honor del 2019, tant per la distinció com per la seua tasca al llarg de molts anys, en benefici de la nostra benvolguda festa dels Moros i Cristians d’Oliva. I per descomptat, als capitans i ambaixadors moros i cristians d’enguany, també donar-los l’enhorabona i desitjar-los que disfruten del seu any. Estem segurs que ostentareu el càrrec amb la responsabilitat i altura que pertoca, i dir-vos que per la meua part tindreu tot el suport necessari perquè la celebració dels Moros i Cristians d’Oliva lluïsca com es mereix.”

 

ANNEXE 

Juan García Pérez

És fundador de la Filà Mosqueters, junt amb una colla d’amics que es reunien cada setmana per a fer la quiniela, fins que un bon dia, la sort els va somriure amb un més que meritori segon premi. Amb aquest al·licient i amb l’arribada la Fira i Festes de l’any 1976, posaren la maquinària en marxa amb l’objectiu de crear una nova Filà: LA FILÀ MOSQUETERS.

Aquest Fester és un dels que dissenyaren el primer vestit fester que utilitzaren els mosqueters en una entrada, l’any 1977.

Des d’aquell any ocupà diversos càrrecs en la filà: President, Tresorer, Vicepresident, encarregat de la loteria, i secretari en infinitat d’ocasions.

També participa activament en la Junta central de Moros i Cristians.

I com no, pioner en l’àmbit local amb l’arcabusseria, és una de les tres persones que fomentava i participava com arcabusser a l’antic acte de l’Alardo.

Però tot i el seu currículum,  el seu major èxit en la Festa és continuar en actiu al costat  tots els seus fills i néts.

Fester d’honor de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva: Juan García Pérez

 

Arturo Tomàs Camps

Forma part de la ja desapareguda FILÀ CANÍBALS, durant els anys 1976-1977 amb els càrrecs de Tresorer i Secretari-Tresorer respectivament.

En l’any 1978 passà a formar part de la FILÀ MUDÈJARS, prèvia votació. Formarà part des d’un primer moment com a vocal de la Junta de la Filà Mudèjars i durant alguns anys com a Secretari de la mateixa.

L’any 1993 fou Ambaixador del bàndol moro.

L’any 1994 i 1995, exerceix com a President-Secretari i tresorer simultàniament.

El 1996 refundà la FILÀ MUDÈJAR passant a administrar als nous joves components, guiant-los en els seus primers passos.

El 1998 veu complit un dels seus majors somnis: ser Capità del bàndol moro acompanyat de tots els joves que van refundar la Filà amb la seua ajuda i el seu consell.

Durant diverses etapes és membre de l’antiga Junta Central de Moros i Cristians als anys 1993-1995, 1998-2000, 2003-2004.

Fester d’honor de la Federació de Moros i Cristians d’Oliva: Arturo Tomàs Camps