Salta al contingut

Premsa

Oliva tria la millor coca del món

Oliva celebra dilluns que ve 6 de maig el “II Concurs Nacional de Coques” amb la participació de 20 equips professionals i conc escoles d’hostaleria.

La Safor rendeix tribut a les seues conques que també són patrimoni gastronòmic d’altres pobles mediterranis , i convida a tots a compartir el sentiment d’orgull pels aliments tradicionals.

 

La ciutat d’Oliva celebra el segon “Concurs Nacional de Coques” un certamen gastronòmic, organitzat per la delegació de Turisme de l’Ajuntament d’Oliva i l’Associació Gastronòmica Amics de les Coques (AGACO), dedicat al sector de l’hostaleria i la fleca professional i que en aquesta edició comptarà amb la participació de 20 equips prèviament seleccionats per la direcció tècnica, arribats de diferents punts d’Espanya. El concurs també compta amb la participació de 5 escoles d’hostaleria, que optaran a un premi independent per a incentivar el coneixement de la tradició de les coques en l’etapa formativa professional.

Aquesta iniciativa naix a Oliva per l’arrelament que tenen les coques en aquesta població, on cada llar, tradicionalment els divendres elaboren “les coques de pasta bona” – una de les formes més contundents que existeixen per a visualitzar el significat de la dieta mediterrània: cereal, oli d’oliva, aigua, llevat i sal per a conformar la massa, però on també intervenen diferents productes de proximitat com a ingredients d’acompanyament.

Les coques es fan amb farines obtingudes a partir de diferents tipus de cereals, blat i dacsa bàsicament, amb diferents punts de molta, oli d’oliva, aigua, sal i llevat. A la massa resultant s’incorpora tot tipus d’herbes silvestres, saladura de peix, carns i embotits, vegetals frescos o adobats, i molts altres ingredients.

Les coques poden ser obertes, tancades, redones o allargades. No existeix un patró fix, la creativitat, el producte de temporada i la necessitat biològica de nutrició són els pilars d’aquesta tradició, molt popular a la comunitat valenciana però també a altres punts d’Espanya. No obstant això en comarques com La Safor i la Marina Alta adquireixen una major rellevància i singularitat, com a forma identitària de l’alimentació de la seua gent.

Les coques són un dels llegats culturals més rellevants de la nostra gastronomia, producte del cresol de civilitzacions que han ocupat aquestes terres. Els valencians també les van traslladar a altres territoris que formaven part de la corona d’Aragó, com és el cas de Nàpols en el segle XV, durant el regnat d’Alfons V el Magnànim.

Oliva amb aquest concurs vol retre tribut i donar visibilitat a alguna cosa que considera seua, però que també és patrimoni d’altres pobles de l’arc mediterrani, i convida a tots a compartir aquest sentiment d’orgull per les coques i per tots els aliments tradicionals de la nostra terra.

Relació de membres del jurat: Ricard Camarena (**), Xavier Barriga (considerat el millor forner d’Espanya), Salvador Pla (Pastisser mundial 2018), Hanane Afdili (Líban), Mª José San Román (*), Mª Carmen Vélez (*), Mª José Martínez (*), Antonio Crespo (CdT), Pedro García Mocholí, Borja Susilla.