Habitatge Jove

És hora d’emancipar-se!

El programa d’Habitatge Jove de l’IVAJ pretén donar suport als joves de la nostra terra en el seu procés d’emancipació de la llar familiar i facilitar-los l’accés a l’habitatge.

Per això, estan en marxa diverses actuacions que comprenen, des de la cerca d’habitatge de lloguer fins a l’assessorament en matèria d’habitatge, subvencions per a lloguer i finançament especial per a l’adquisició d’habitatge.

Quan et planteges llogar un habitatge, tard o d’hora et veuràs amb la necessitat d’organitzar una gran quantitat d’informació i, segurament, hauràs de familiaritzar-te amb termes i expressions fins aleshores desconeguts. Per això, el Casal Jove d’Oliva ofereix assessorament a més de facilitar les següents pàgines i un accés una sèrie de documents d’interés que contribuïsquen a aclarir-te dubtes i simplificar el procés de llogar un habitatge.

Per a més informació podeu visitar les següents webs:

Treball Jove

La recerca d’ocupació és un treball en si mateix. Necessita temps, dedicació i esforç. El Casal Jove d’Oliva vol ajudar el jovent a iniciar-se en el món laboral de manera digna i amb futur. En primer lloc, és molt important conéixer-te a tu mateix professionalment i personal: quin treball busques, què saps fer, quina experiència tens, quins són els teus interessos. És bàsic, ja que així sabràs exactament què pots oferir i quines carències tens per a fer front a tot el procés de recerca d’ocupació. En definitiva, es tracta de definir el teu objectiu professional. El teu objectiu professional haurà d’estar en relació als teus interessos, habilitats personals, experiència i formació. Tot i així, és possible que detectes que, per a aconseguir el treball que desitges, necessites ampliar la teua formació: idiomes (una bona opció serà eixir a treballar o estudiar a l’estranger), informàtica i fins i tot cursos que t’especialitzen encara més.

El pas següent consisteix a esbrinar on i com pots trobar un lloc de treball d’acord amb el teu objectiu professional.

Una vegada ho tingues clar i organitzat, comença la recerca d’ocupació pròpiament dita.

Al Casal Jove d’Oliva podem assessorar-te en qualsevol cosa que necessites. Estem ací per aclarir-te dubtes. Volem ajudar-te a crear un futur!

Pots començar visitant aquestes webs:

A més, nombroses empreses convoquen beques per a ajudar a emprendre la vida laboral. Consulta-hi les convocatòries!

————————————————————————————————————————

El teu Currículum

Com sabràs les eines bàsiques per a presentar-te a les empreses seran el currículum vitae i la carta de presentació. Aquesta última, és imprescindible si tracta d’ofertes d’ocupació que has vist en la premsa o per auto candidatura.

Però centrem-nos en el Currículum Vitae.

Currículum vitae és el conjunt de dades relatives a l’estat civil, els títols acadèmics, l’experiència professional, etc. d’un candidat a un lloc de treball, a un concurs, etc.

En el currículum vitae has de reflectir la teua trajectòria professional, i les teues aptituds personals, però també els teus interessos i experiències. S’ha de fer una presentació breu i ordenada, pensant que estàs oferint una imatge, una informació primera i única, de tu mateix a l’empresa a la qual tractes d’accedir.

El currículum vitae és la presentació d’un candidat a un potencial ocupador que tan sols veurà  el que hi ha en el paper i com està escrit. Així és molt important conèixer les característiques del currículum, a més  dels tipus i estructures que hi ha.

Característiques d’un bon currículum:

  1. La redacció ha de ser breu, amb termes clars i exactes, frases curtes fàcils de llegir i una bona ortografia
  2. El text ha d’estar ordenat per apartats, ben redactat i organitzat, seguint un esquema previ.
  3. La presentació, millor a ordinador, utilitzant paper de qualitat.
  4. Pel que fa a l’extensió, preferentment curta, com a màxim dos fulls.
  5. Així mateix, s’han d’evitar els paràgrafs llargs, la lletra massa gran, que les fotocòpies siguin de mala qualitat, posar dades irrellevants i escriure a doble cara.

Tipus:

  • Cronològic. Va del passat al present; s’observa l’evolució/trajectòria del candidat.
  • Invers. Va del present al passat; permet destacar l’últim que ha fet el candidat.
  • Funcional o temàtic. Les dades s’agrupen en blocs independents, per activitats o funcions, als quals se li posa títol. Per exemple, “Experiència en vendes”, “Hostaleria”.

Estructura:

  1. Dades personals
  2. Formació acadèmica
  3. Formació complementària (cursos, informàtica, idiomes, etc.)
  4. Experiència laboral
  5. Altres dades

Pots consultar informació i descarregar-te model de currículum als enllaços següents: